Augusti. De första tecknen på höst smattrar mot rutorna när samtalet kommer. Iris kusin Ingrid är desperat, systerdottern Alva har inte återvänt från paddelturen med vännerna. När Iris inser att det finns paralleller till något hon och kusinen själva upplevde i tonåren kör hon raka spåret upp till Åmål för att hjälpa till att leta. Sökandet utvecklar sig snart till en utdragen katt-och-råtta-lek i de dalsländska skogarna, bland barndomsminnen och sommarförälskelser, ungdomssynder och nattsvarta mardrömmar. Vad är egentligen det mystiska Växthuset? Varför har Iris glömt så mycket av det som skedde där, och hur kommer det sig att alla hon pratar med verkar försvinna? Kerstin Bergman följer upp sin hyllade debut Oskuld och oleander med ännu en personlig och tänkvärd återvändardeckare. Med Förgätmigej har hon skapat ett oslagbart sensommaräventyr präglat av stämningsfulla miljöer, lågmält bitsk...
2023-10-05
Det är en skön och härlig pusseldeckare där de små detaljerna kluras fram, de vänds och vrids på om och om igen.
Målande gestaltning av miljö som skapar en närvaro av att befinner sig i Dalslands magiska skogar.
Kontrasten av lugnet och alla oförklarliga frågorna förhöjer spänningen.
Jag älskar verkligen detaljerna och hur alla trådar vävs samman.
Gillar verkligen Iris och hennes snygga sidekick Jonas.
Snäppet bättre än första delen.
Uppläst med förhöjd hastighet av Rachel Mohlin ger också mer tempo i storyn.
Efter att ha läst debuten Oskuld och Oleander var mina förväntningar på boken uppskruvade. Sent på bollen läste jag den och hamnade i den där "sweet spoten" där man vill befinna sig när man läser en bok de sista 3/4 av boken. Alltså när man vänder sida utan att tänka på det och klockan blir för alldeles sen innan man släcker. Spänning, många igenkänningar från tidsåldern men även från ett personligt narrativ. Läsvärd.