Ljudbok

Frågor jag fått om förintelsen

Fried, Hedi

| 2017

Flag from sv

34


Vad betydde det att ha sin syster med i Auschwitz?  Var man hungrig hela tiden?  När förstod du att det pågick ett folkmord?  Kan det hända igen?  I över trettio år har Hédi Fried rest runt i svenska skolor för att tala om Förintelsen. Vittnesmålet om hur hennes familj deporterades från sin hemstad, och hur hennes föräldrar mördades i Auschwitz, har berört tusentals elever landet runt. Ofta är det i mötet med elevernas frågor som katastrofens omfattning blir som allra tydligast. Det är direkta, konkreta frågor som bottnar i en grundläggande känsla för humanism. Tillsammans hjälper de till att göra ett ofattbart skeende mer begripligt. Hédi Fried är en av få överlevande som finns kvar och kan berätta sanningen. I Frågor jag fått om Förintelsen besvarar hon ett urval av de frågor hon fått genom åren, frågor som nu för första gången samlas i en bok. Bara genom att fortsätta ställa de svåra...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

De som kan föra fram vittnesmål om förintelsen blir allt färre, och all dokumentation är oerhört viktig för framtiden. I vår tid när högerkrafter allt mer försöker ta över, med det destruktiva tänket vi och dom, är det än viktigare att bevara alla existerande vittnesmål från ett av världshistoriens värsta folkmord!
Hédi Fried berättar på ett lättbegripligt sätt och frågan är om inte hennes bok borde ingå i historieundervisningen i våra skolor.

D

Daniel Frank

2019-05-25

Betyg

En långt mer angelägen och viktig bok än klimatposerande. Något starkt mänskligt och genuint som måste förbli evigt aktuellt, inte minst i dessa tider av växande och legitimerad antisemitism i Sverige. En bok för skolklasser, för den enskilde - sammanhangen är många för att ta del av denna historia. Starkt berättat, utan överdrifter.

S

Systrarnaböcker

2018-05-02

Betyg

Jag tycker om boken jättemycket! Det är en överlevares tankar och känslor och de träffar en rakt in i hjärtat. Det är så hemskt och det blir så verkligt i denna bok. Jag älskar den och tycker att alla över 15 år borde läsa den. Jag tror att det skulle bli för jobbigt och påträngande för en person under 15 år men annars borde alla läsa den. Jag tycker också att det är ett väldigt bra språk, det är inte för svårt men ger ändå en bra känsla.

J

Jeanette Bruman

2017-12-30

Betyg

Sträckläste denna viktiga och tänkvärda bok.

K

Katarina Strid

2017-11-07

Betyg

Viktig bok.