Mina brst r olika stora! Hur vet man att man r kr? Jag r rdd fr klimathotet. I den populra spalten Frga Jenny i SvD Junior r ingen frga fr konstig eller svr. Psykologen Jenny Jgerfeld har under flera r svarat p barns frgor och funderingar om allt mellan himmel och jord. Hr finns nrmare hundra brnnande och livsviktiga frgor och svar samlade, indelade i kategorier som krlek, kompisar, familj och skola, trffskert illustrerat av Johanna Arpiainen.
Jenny Jgerfeld r en populr frfattare som bland annat skrivit de uppskattade bckerna Brosan r kung! och Comedy Queen. I denna bok har hon samlat mnga frgor och svar frn hennes spalt Frga Jenny i SvD Junior.
Bokens frgor fokuserar kring teman som kropp & hlsa, identitet, krlek, arg & ledsen, rdd & oroliga, skola och flertal andra.
Jag har lst igenom ett antal frgor och svar i boken. Utver att vara utbildad psykolog r ocks Jenny riktigt klok och dmjuk. Hon tar alla barnens frgor p allvar och svarar utan att vara mstrande. Respekten fr barnens knslor och vad de upplever som svrt genomsyrar hela boken. Jenny har uppenbarligen en barnsyn som jag uppskattats
Nr jag lser hennes svar kring t.ex frgorna om ADHD s blir jag riktigt glad och uppskattar hennes kompetens och insikter.
Bcker/tidningar med detta upplgg minns jag som vldigt givande frn min egen uppvxt. Man fr lsa kloka svar frn en trygg vuxen ven om man sjlv saknar en sdan i sin omgivning, eller om man sjlv inte vgar stlla frgorna. Barnen fr ocks knna sig strka med att inte vara ensamma med olika frgestllningar samtidigt som deras perspektiv vidgas genom att lsa andras innersta frgor. En vldigt bra bok att kpa in till skolbiblioteket enligt oss.
Boken frgylls av Johanna Arpianens roliga illustrationer dr karaktrerna har pratbubblor som lockar till fortsatt lsning. Det finns en mngfald av mnniskor i Arpianens illustrationer. Tummen upp!