Frestelsernas berg

Gardell, Jonas

| 1995

Flag from sv

476


Maria är en sjuttioårig kvinna som förlorat allt, och som samlat ihop resterna av sitt liv i kartonger som hon staplat utmed väggarna i sin trånga portvaktslägenhet på Jungfrugatan i Stockholm. På något sätt liknar hon de munkar som ännu lever i klostret inhugget i det branta berg, strax borton Jeriko, dit Kristus fördes av djävulen för att frestas. Varje dag lever de också med vetskapen att inget liv vore enklare att göra slut på än deras. Det vore bara att kasta sig ut. Frestelsernas berg är en starkt gripande skildring av en övergiven kvinna och en splittrad familj. Det är ett familjedrama av klassiska dimensioner men med omisskännligt gardellskt tonfall, förmågan att svänga över det grova till det starkt känslomättade, och ha läsaren med sig hela vägen.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Maud Ekblad

2012-10-16

Betyg

Ibland kommer en bok bara till en. Från att börja med att tycka att handlingen är minst sagt lite tråkig till att bli en mycket bra bok - det är stort.
Jag känner att boken hade mycket att säga mig.

Ally Regins

2012-01-16

Betyg

Fantastisk. Vet inte vad mer jag ska säga.

M

Mats Sigfridsson

2011-10-05

Betyg

En ok bok av Gradell men lång ifrån En komikers uppväxt och ett Ufo gör entré. Typiskt Gardellsk men den här bokens huvudpersoner berör mig inte som i ovanstående böcker. En knapp 3:a.

J

Jonna Österlund

2009-12-05

Betyg

Den är på gränsen till en 5:a...fantastiskt bra! Hans bästa!

J

Johanna Falkered

2009-07-01

Betyg

Jag vågar knappt understå mig att kommentera Jonas, den bästa pennan i världen. Läs bara allt han skrivit så blir du en lyckligare människa.