Fredagsklubben

Lundberg, Sofia

| 2022

Stockholm, sent 1800-talFem kvinnor träffas varje fredag för andliga möten. En är Hilma af Klint, pionjär inom det abstrakta måleriet. De talar om allt som är viktigt i livet, och de målar. Tillsammans åkallar de ?höga mästare? från en annan dimension och låter andarnas budskap vägleda dem i skapandet av stora, expressiva konstverk. Men tavlorna göms undan och Hilmas namn faller i glömska.Över hundra år senare arbetar kuratorn Eben med en utställning av Hilmas tavlor. Den leder honom in på en vindlande väg bakåt i tiden som väcker spännande frågor kring konsten, och kvinnorna. Vilka var de fem? Och vad gjorde de egentligen på sina möten?2018 ställs Hilma af Klints tavlor ut på Guggenheimmuseet i New York. Utställningen blir den mest besökta i museets historia. Inspirerade av utställningen bestämde sig författarna Sofia Lundberg, Alyson Richman och M.J. Rose för att ge kvinnorna...

Marianne Skoglund

2023-03-21

Ömsint fantasi om hur det skulle ha kunnat vara när De fem mottog sina budskap och skapade den konst som senare slog världen med häpnad.

K

Kerstin Kolm

2022-10-05

Intressant med tema nutid och dåtid- utställningen i NY 2018 samt de fem kvinnorna och deras klubb med start 1896.
Blev lite segt emellanåt, tyvärr.

Lollos bokhörna

2022-09-26

Fem kvinnor träffas varje fredag för andliga möten. En är Hilma af Klint. De talar om allt som är viktigt i livet, och de målar.

2018 ställs Hilma af Klints tavlor ut på Guggenheimmuseet i New York. Utställningen blir den mest besökta i museets historia. Inspirerade av utställningen bestämde sig författarna Sofia Lundberg, Alyson Richman och M.J. Rose för att ge kvinnorna liv i den kollektivt skrivna romanen Fredagsklubben.

Det här är en, delvis, fiktiv roman om Hilma och hennes fyra väninnor. ”Fredagsklubben” handlar om systerskap, konst, hemligheter, vänskap och andlighet.

Berättelsen är fin, intressant att läsa och gör mig intresserad av konsten som Hilma målade. Den gör mig även intresserad att få veta mer om hennes vänninor, de som ingick i ”De fem”.

Jag hade inte stenkoll på Hilma af Klint när jag började läsa ”Fredagsklubben”. Hon var en pionjär inom det abstrakta måleriet. Googlade hennes namn och läste om henne, tittade in hennes målningar.

Trevlig och lättläst läsning som passade bra så här en dag i augusti.