Nominerad till Skandinaviska kriminalsällskapets pris Glasnyckeln. Det man fruktat mest har hänt. Fågelinfluensan har drabbat Gotland. Berit Hoas, kokerska på ett fotbollsläger för 50 barn, insjuknar hastigt och förs till sjukhus. Smittskyddsläkaren beslutar att barnen på lägret och deras tränare ska hållas i karantän, och det blir polisens uppdrag att se till att ingen bryter mot avspärrningen. När föräldrarna får veta att det inte finns någon effektiv medicin står man inför en paniksituation. Är det rätt att offra några få människors liv för att rädda den stora massan? Gotlands gränser stängs mot omvärlden, och när den primitiva skräcken för smitta ökar börjar jakten på syndabockar. Extrema och invandrarfientliga grupper får luft under vingarna. Sjuksköterskan Sandra Hägg gör under ett arbetspass en förfärande upptäckt. Tillsammans med frilansjournalisten Tobias Westberg...
Den här boken, eller egentligen filmatiseringen av den, är anledningen till att jag började läsa serien om Maria Wern. Det kan låta konstigt, men epidemier (och pandemier) har alltid fascinerat mig; hur lätt det skulle vara att ta kål på större delen av mänskligheten bara för att människor alltid beter sig korkat i dessa situationer. I alla fall i böcker och film. Läs mer på http://bokslut.blogspot.se/2015/08/frammande-fagel-av-anna-jansson.html
2015-01-13
kaplig deckare med ett aktuellt ämne. Ok skriven och ganska spännande. Personporträtten känns dock ganska slätstrukna. svag 3:a
Det här var faktiskt en av de bästa Anna Jansson deckare jag läst/lyssnat på länge, den var riktigt spännande och trovärdig. Personerna fastnade också ganska fort vilket gjorde att berättelsen blev lätt att följa. Nu är jag sugen på att lyssna på fler, Marie Richardsson gör det riktigt bra.
Ruskigt aktuell och välskriven kriminalroman. Oväntat skicklig språklig hantering. Bra karaktärer, skildrade med stor trovärdighet. Bra huvudperson. Trovärdiga medicinska fakta som ger kunskaper om framställningen av Tamiflu. Kommer definitivt att läsa fler av hennes böcker. Årets författarupptäckt för min del!
2009-09-30
Läste den mest för att den utspelar sig på Gotland. Var även med som statist i filmen - i ungefär 2 sek! :-)