Främlingen på Wildfell Hall

Brontë, Anne

| 2004

Flag from sv

123


I jämförelse med sina två systrar Emily och Charlotte har Anne Brontë hamnat lite i skymundan i litteraturhistorien. Ändå är det många som anser att hon var det djärvaste av dem. Det märks inte minst i Främlingen på Wildfell Hall med sitt feministiska patos och realistiska porträtt av en alkoholiserad hustyrann. Timid, gudfruktig och oansenlig. Det är det intryck man får av Anne Brontë genom samtida beskrivningar. Men faktum är att det hon skrev på många sätt är mycket djärvare och uppriktigare än både Charlottes och Emilys verk, särskilt hennes andra roman Främlingen på Wildfell Hall. Det är berättelsen om hur en ung kvinna fostras till att bli en god äkta maka, och hur fruktansvärt illa det sedan går i äktenskapet. Särskilt skildringen av maken i romanen, Arthur Huntingdon (som har tydliga drag av brodern Branwell Brontë) framstår än i dag som ett skarpt och realistiskt...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Sanna Carlborg

2017-07-27

Betyg

Intressant berättelse: tre plus i betyg. Störst plus för hur stark och självständig mrs Graham är. Vissa passager hade kunnat kortats ned för att göra romanen mindre redovisande. Att boken är så religiös gör den lite svår att ta till sig för den moderna läsaren men på andra plan är den högaktuell. Önskar att slutet hade varit olyckligt.

Anna Lindström

2012-01-05

Betyg

Ahhh, precis som engelsk 1800-talslitteratur ska vara! Lovely! Den har allt! Jag förstår att man gärna tror (en del kollegor på jobbet retas med mig!) att det "bara handlar om kärlek", men det finns så mycket mer... Den här tar t ex upp alkoholberoende, medberoende och dess verkninger på ett mycket bra sätt (skriven 1846!). Extra glad blir jag att "hjältinnan" är en intelligent, stark och cool kvinna. Inga fjantigheter här inte! :) Mycket läsvärd.

L

Lena Tjärnberg

2010-09-13

Betyg

Har läst den på svenska och då heter den Främlingen på Wildfell Hall