Främlingars hus

Hill, Reginald

| 2008

Flag from sv

129


?Här kommer Hills styrkor fram: Hans underhållande personskildringar, lekfullheten, den torra, men fräcka humorn och hans förmåga att överraska läsaren. Fantastisk.? (The Observer)I den lilla byn Illthwaite går tiden sin gilla gång. Här syns spår från olika kulturer och religioner, allt från katolicism och protestantism till asatro. När Miguel Madero, en präststuderande från Spanien, och Samantha Flood, en intelligent matematiker från Australien, kommer till byn sätts saker och ting i rullning. Illthwaite visar sig vara en by full med hemligheter, lögner och mysterier och dess invånare tvingas nu göra upp med sitt förflutna.Reginald Hill, som fått epitetet Englands störste kriminalförfattare, växlar i Främlingars hus mellan Samanthas och Miguels perspektiv. Den troende Miguel är försiktig och artig medan Samantha är en spontan och rättfram pragmatiker. De kommer båda till Illthwaite...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Marc Moore

2016-01-25

Betyg

Som vanligt intelligent och fyndigt med bra huvudkaraktärer, (även om Den fete och Pascoe lyser med sin frånvaro). Trivsam, stundtals spännande och så nära gotiskt som Hill kommer.

Monika W

2011-08-06

Betyg

Det är riktigt svårt att betygsätta den här boken, vissa saker var bra, andra var mindre bra och en del rent usla. Mängden personer som var inblandade var nog egentligen inte för många, men när flera hette samma och alla visade sig vara släkt med alla, mer eller mindre, så blev det extra jobbigt att hålla isär dem. Karaktärerna kändes inte direkt trovärdiga, de var väldigt stereotypa - rödhårigt yrväder, sexuellt frustrerad präst, macho män och kuvade kvinnor - och betedde sig ibland fullständigt irrationellt.

Miljöbeskrivningarna var i lagom nivå, inte så mycket "träden var gröna", utan det kändes mer som att relevanta saker beskrevs. Det gjordes dessutom på ett så bra sätt att jag blev lite sugen på att åka dit, det verkar vara en fängslande natur. Språket flöt på bra, inget jag upplevde som irriterande, och det var lätt att läsa.

Historien, ja, vad ska man säga om den. Den är lite "too good to be true". Egentligen är det tre historier som utreds och det är åtminstone en för mycket. Det vimlar av osannolika sammanträffanden, märkliga släktförhållanden och dolda ledtrådar. Allting verkar dessutom hänga ihop på väldigt underliga sätt. Ändå från slutet av 1500-talet till nutid. Till den här boken hade jag behövt ett släktträd och någon sorts checklista där jag kunde anteckna alla olika sammanhang. Men mot slutet blev det ändå en aning spännande, när alla trådarna började knytas ihop och de sista 150 sidorna eller så sträckläste jag. Slutklämmen blev nog lite väl bra, i alla fall för mig.

Boktipsets estimerade betyg var 4.2, jag ger den 3.0.

Tarja Ahlgrén

2011-07-28

Betyg

Mer än ungdomsbok än någonting annat med spirande kärlek och mystiska sammansvärjningar i historiska perspektiv, lägg därtill övernaturliga förmågor och man landar i ett hopkok som liknar nån slags yngre Da Vinci-variant. Det största felet är dock att intresset och spänningen väcks till liv första halvvägs in i denna över 500 sidiga tegelsten, alldeles för sent med andra ord.

Anita Lundgren

2011-06-03

Betyg

Jag brukar gilla hans böcker, men den här kändes rätt sunkig. Märkligt språk, tyckte inte alls det fungerade och inte heller den kvinnliga huvudpersonen kändes trovärdig.

Anette Marcusson

2011-03-17

Betyg

Kommentera...

Ethel Åslund

2011-02-11

Betyg

Jag tyckte boken var spännande; sträckläste den. En historia som började vid spanska armadan, och en som rörde barn som tvångsskickades till Australien, och en by som inte vill berätta sina hemligheter. Trevlig.

Charlotta Rylander

2009-12-16

Betyg

Blev lite besviken. Snygg historia, men människorna känns konstruerade.

Anne-Lie Månsson

2009-09-22

Betyg

Vilken berättare han är Reginald Hill! Tyvärr hade jag inte tid att läsa den i ett streck och det skulle jag rekommendera pga. flera tidsplan och ett ganska stort persongalleri.