Förvandlingen

Kafka, Franz

| 2004

Flag from sv

6627


Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Har tidigare läst Kafkas Förvandlingen och älskade den. Jag kände direkt när jag började läsa Processen att det var Kafka, samma berättarstil, humor och träffsäkerhet. Det är en bok som inte följer mallen kring hur en bok ska vara upplagd men det är också det som gör den SÅ bra. Att aldrig som läsare få veta vad han egentligen är anklagad för är inte viktigt. Konst i text.

M

Mattias Hellqvist

2021-02-08

Betyg

Blev till min förvåning oerhört besviken på denna bok, efter alla lovord man hade tagit del av genom åren. Den var snarare högtravande med ett splittrat språk, stelt och ytligt. Dialogerna kändes inte äkta och var likadana genom romanen. Psykologin kändes inte alls trovärdig.

J

Jerker Söderlund

2020-11-08

Betyg

En fantastisk berättelse. Nattsvart, absurd, helgalen, men ändå oerhört rolig och träffsäker i en människo- och samhällskritik som är lika aktuell i dag som för 100 år sedan. En av mina absoluta favoriter.

J

Jenny Bergendahl

2020-05-31

Betyg

Helt fantastisk bok enligt mig. Lekfull, seriös, rolig och otroligt gripande.

K

Katrin Lindh

2019-11-22

Betyg

M

Mikaela Metafor

2019-11-04

Betyg

Förvandligen är fantastisk på många sätt. Detaljerna är underbart beskrivna. Vissa stycken är perfekta. Jag älskade stora delar men tycker slutet drog ner lite. Det verkar som att Kafka själv inte heller gillade sitt slut. Han hade iden att skapandet i sitt skrivande skulle löpa fritt. Det visar att han ville att berättelsen skulle leva sitt eget liv och hade då inget slut uttänkt från början. Utöver det är den fantastisk!

N

Niklas

2019-01-15

Betyg

Speciell

Philip Stenström

2017-10-10

Betyg

Josef K., en respektabel banktjänsteman, är häktad, detta enligt vaktarna som håller honom fängslad i sitt egna hem iallafall. Efter ett kortare förhör med inspektören, som utreder ärendet, är det fortfarande oklart för K. varför han egentligen är häktad. Han grips dock inte och får så småningom till och med lämna hemmet, trots häktningen. Pliktskyldigt, och redo att bemöta anklagelserna och anklagarna, inställer sig K. inför sessionsförhöret och rannsakningsdomaren. Det är inte vid den vanliga domstolen som det påbörjas och för K. blir det därför allt mer självklart att det hela måste vara ett enda stort missförstånd. Men trots sessionen framgår det inte någon anledning till varför K. är föremål för rättegången. Det blir en utdragen rättsprocess som tycks bara bli mer egendomlig för varje snedsteg som K. trasslar in sig i. En process med ouppnåeliga instanser och labyrintiska vägar med oändliga återvändsgränder i rättsystemet.

Processen är med sin roande och förbryllande absurdism en av Franz Kafkas mest kända mästerverk. Det är en roman som levererar texter med precision och finess. Det är den Kafkesqueka mardrömmen, med andra ord att bli byråkratins föremål med obegripliga vägskäl och byråkratiska komplikationer. Det är, förutom absurt, en surrealistisk fascinerande berättelse som bär ett djup på flera nivåer. För att skärskåda romanen kan man utgå från att berättelsen tydligt centrerar kring skuldkänsla, försummelse och rannsakning. Även den ensamhet som K. färdas med i sitt samvetet under berättelsens gång. Processen är en resa in i det mest egendomliga av världar som tänkas kan, och det tycks vara en komplicerad och extremt mångtydig sådan. Jag, och säkert många andra, både njuter och förundras för varje sida som belyser och upplyser om livets stora tankar. Det är, trots den melankoliska skildringen, ett verk med olidliga särdrag som provocerar och fascinerar. Det är helt enkelt en läsupplevelse som ej får gå obemärkt förbi.

L

Ludvig af Klercker

2017-08-07

Betyg

Bisarr och ångestframkallande. Trots handlingens absurditet (eller kanske tack vare?) finns ändå en igenkänningsfaktor i huvudkaraktärens lidande. Mycket välskriven berättelse - rekommenderas varmt.

Philip Stenström

2017-08-05

Betyg

Gregor Samsa arbetar hårt som handelsresare och har aldrig försummat en dag av arbete. Precis som med sitt jobb ligger hans förpliktelser också hos sin familj, som han dagligen sliter för att försörja. Men en morgon vänds tillvaron helt upp ocn ner; Gregor vaknar och upptäcker att han har förvandlats till en skalbagge. Trots det faktum att Gregor blivit en otymplig insekt försöker han rutinmässigt återgå till sitt dagliga leverne som om ingenting hänt. Franz Kafka har med "Förvandlingen" skapat en tidlös klassiker som förändrat litteraturen för evigt. Den egendomliga berättelsen om Gregor och familjen Samsa förbryllar och fascinerar samtidigt som den med svart humor underhåller. För mig, och säkerligen för många andra, är "Förvandligen" en bok som är värd en omläsning minst en gång om året.

T

Therese Olsson

2017-05-20

Betyg

Underbar som klassiker trots sin relativt händelsesnåla handling.

A

Alva Brogren

2017-02-16

Betyg

U

Ulf Pettersson

2017-01-18

Betyg

lite för svår för mig, kan inte se de djupare tankar man kanske borde förstå

Danje Förlag

2017-01-10

Betyg

Synd att han inte han skriva klart den... slutet kommer lite abrupt.

Men fram tills dess... en svårslagen läsupplevelse.

F

Filip Robertsson

2016-06-26

Betyg

Lite av en besvikelse. Får känslan av att denna bok av många hyllas ganska slentrianmässigt.. Vissa delar är bra, riktigt bra, andra känns ofokuserade och omotiverade. En del av de många och långa monologerna är tunga att plöja igenom men bidrar förvisso till den lite obehagligt menlösa stämningen. Påminner en del om Brott och straff, men jag föredrar Dostojevskijs hantverk.

ulf forsberg

2016-04-03

Betyg

En av de stora klassikerna, och som sådan försedd med ett djup man kanske inte så lätt tillägnar sig vid en första genomläsning. Läs om den efter en tid och du har mognat (kan man hoppas).

Xenia Oxenstierna

2016-03-27

Betyg

Svår att följa, i den mening att jag som läsare inte dras med i berättelsen.
Josef K går i genom en process där han träffar många olika människor som förhör och hjälper K i sin utveckling.
Mig föll handlingen inte i smak. Alldeles för tråkig story.

Anna

2016-01-02

Betyg

Kafkastämningen <3

Emma Svanberg

2015-11-28

Betyg

Läste på tyska, borde nog läsa på sesnka för att förstå allt. Men ett vackert språk och klaustrofobisk känsla som alltid

Emma Svanberg

2015-11-28

Betyg

Läste på tyska, borde nog läsa på svenska igen för att förstå allt.

I

Inger Jonsson

2015-03-23

Betyg

En utmärkt uppläsning av en märklig bok. Finns det en symbolik som jag inte förstår?

Vickan 82

2015-01-13

Betyg

känns helt enkelt för äckligt med den där skalbaggen...

L

Laban Johansson

2014-12-12

Betyg

Jag bara älskar Kafka!

U

Ulrika Håkansson

2014-10-23

Betyg

Mycket bra bok! Jag har trott att den skulle vara lite svår, eller åtminstone tråkig, men icke!

Sebastian Ersson

2014-09-24

Betyg

En av mina favoritböcker. Jag har läst den tre gånger och blir alltid lika trollbunden. Den är obehaglig, surrealistisk, skrämmande, fascinerande och inspirerande.

Siri Salminen

2014-08-21

Betyg

grym!

Pernilla Lindholm

2014-06-23

Betyg

Att återse Gregor Samsa gör mig påmind om vad det är jag gillar så mycket med Kafka - han vågar beskriva livet utan att skönmåla det. Av det jag har läst av Kafka så tycker jag fortfarande att Förvandlingen kammar hem förstaplatsen. Det här är kanske tidernas bästa långa novell.

E

Emma Nilsson

2014-02-10

Betyg

En av de bästa romaner jag läst. Inspirerande. Så tydlig i att den har ett budskap, samtidigt som budskapet är otroligt subtilt. Genialisk helt enkelt.

Jenny Eriksson

2014-01-17

Ingeborg Amnéus

2013-11-27

Betyg

Tja, nu har jag i alla fall läst den...

S

Sara Frimodig

2013-09-23

Betyg

En bok som jag inte vet om det ens är värt att försöka förstå sig på. Vi läste den i Svenska B på gymnasiet och jag tror jag har analyserat varenda liten detalj som finns att analysera. Trots det vet jag inte riktigt vad boken handlar om, egentligen. Kanske handlar den bara om Josef K, kanske handlar den om mycket mer. Hur som helst så tycker jag att den var underhållande och kul att ha läst.

S

Sara Åman

2013-05-29

Betyg

Älskar den här boken. Den har ett djup som är tacksamt att diskutera och analysera. Trots lite hopp är den lätt att ta sig igenom.

L

Liselotte Wijkmark

2013-05-21

Betyg

En bra text trots sin hoppighet. Känslan han förmedlar är bara Kafkalik. Det är ingen text du kan lägga ifrån dig och börja om och om igen på. Den kräver kontinutet. Texten är så kompakt att den bara kan läsas i långa stycken. Den kräver att man komme in i rytmen. Först då blir den riktigt bra..

sebastian wright

2013-05-19

Betyg

Ett underbart språk i kombination med en härligt bisarr handling ger en oförglömlig läsupplevelse.

O

Olof Skoglund

2013-03-28

Betyg

Mycket bra skriven. Kan inte låta bli att dra paralleller till "Brott och straff", kanske för att det är något sånär samma tidsperiod och behandlar kriminalitet. Men den här hade mer driv och story än ovan nämnda. All förvirring och oklarhet om själva processen gör den desto mer spännande!

Ulla Englund

2013-02-19

Betyg

¨En riktig mardröm till berättelse. Trots att romanen började som en burlesk.

Sanna Carlborg

2013-02-08

Betyg

Kurslitteratur. Sjukt svår att betygsätta. Det är inte precis någon fantastisk upplevelse att läsa detta, men den funkar lite både som snyftare och komik. Att leta efter långsökt symbolik är något jag hatar, så egentligen ingen bok för mig. Sätter en trea eftersom jag är förvirrad och lite skakad av läsningen.

Ulla Englund

2012-12-28

Betyg

På bokens baksida står det att Kafka säkert hade roligt när han skrev den och visst har boken sina komiska poänger. Men mest känns den som en mardröm. Äntligen har jag läst/lyssnat på den. Mersmak på Kafka har den gett mig dessutom.

A

Anna Nyman

2012-11-30

Betyg

I vissa stycken riktigt bra. Andra delar sämre - antingen för att jag inte fullt ut förstår symboliken eller för att den inte riktigt är avslutad.

R

Raul Carlson

2012-08-21

Betyg

Obehaglig. Som en mardrömsrysare. Nödvändig att ha läst för att bli en hel människa.

Sara Wall

2012-07-18

Betyg

En allegori av toppklass. Gregor förvandlas från duglig son till ohyra. Enligt min tolkning dör han egentligen inte utan försvinner bara ur föräldrarnas direkta intresse. Han blir och känner sig oönskad, speciellt av fadern. Lika häftigt underhållande som Gogols "Näsan".

Peter L

2012-06-17

Betyg

Fantastisk!

Ronnie Kronblad

2012-06-05

Betyg

Kafka när det är som bäst. Eller konst när det är som bäst. Enkel och vacker. Du vaknar och är en gigantisk insekt. Men dina bekymmer är som vilken annan dag som helst. Genialiskt om människans problem och relationer.

Veronika S

2012-05-18

Betyg

Jag förstår den men jag tycker absolut inte om den.

E

Evert Nilsson

2012-05-02

Betyg

Kafka är Kafka och Livet är Livet, inte alltid så livat, men Kafka var mycket speciell.

E

Emeli Backström

2012-04-03

Betyg

Helt underbar, får en verkligen att tänka på hur man behandlar sina nära. Sorglig.

A

Andreas Alvarsson

2012-03-07

Betyg

Romanens form är inte så speciell, stilistiskt är romanen ganska mycket 1800-tals realism; avskalat och nästan byråkratiskt... men... desto mer stannar kvar efetr läsningen. Om du någonsin undrat vad som menas med Kafkaliknande drömmar eller något liknande, är det här du får det mest uttömmande svaret. Symboliskt sett har boken tolkats som alltifrån en spegling av religion, alienationen i ett kapitalistiskt samhälle och den slutgiltiga domen.

S

sofia johnson

2012-02-08

Betyg

En visserligen intressant story men ack så trist i längden. Det räcker nästan att läsa början och slutet, handlingen känner väl de flesta till ändå.

E

Evert Nilsson

2012-01-19

Betyg

Kafka skrev mångbottnat och hans böcker blir nog aldrig för gamla, men de har en intensitet i sitt lågmälda sätt som på ett positivt sätt avviker från dagens hetsiga tempo.

Linda Åslund

2012-01-19

Betyg

Stackars Gregor! Hade inte väntat mig att man skulle tycka så synd om en insekt. För mig handlar boken om sjukdom och rädsla att bli till en belastning för någon annan, samt insikten om att de kanske klarar sig mycket bättre om de vågar se en som man är. Kanske kan jag vara ett steg mer medmänsklig efter läsningen.

E

Evert Nilsson

2012-01-17

Betyg

Kafka kräver fantasi och uthållighet, nödvändigheter i en byråkratisk demokratur.

E

Evert Nilsson

2012-01-15

Betyg

En bok som leder den uppmärksamme in på svindlande turer i byråkratins groteska värld.

J

Johanna Jigström

2012-01-05

Betyg

Jaha. Nej jag var visst inte så smart att jag fattade den här.

Pernilla Lindholm

2011-11-17

Betyg

Jag gillar Kafka, men trots det är den här boken galet seg bitvis. Medhjälparna är dock underbara!

Jasmina <3

2011-11-16

Betyg

Jag gillade denna bok och det var sorlig men ack så bra.. =)

Kamali 

2011-10-11

Betyg

Den här boken är så fruktansvärt sorglig (om än även bizarrt humoristisk) att jag får ont i hjärtat varje gång jag läser den.

Kamali 

2011-10-11

Betyg

Overkligt och obegripligt överförmynderi.

S

Sandra Norrman

2011-10-10

Betyg

Läste den på engelska vilket jag kan starkt rekommendera om man vill få ett bättre ordförråd. Annars är det en sorglig berättelse som jag tycker att alla borde läsa.

J

Josef Bjursll

2011-10-03

Betyg

En klar besvikelse för min del. Ingenting som hände. Det som skedde var alldelees för "små" händelser , för att det skulle intressera. Kommer nog aldrig läsa kafka igen.

Anita Lundgren

2011-09-03

Betyg

Vad skall man tycka om den här? Först var jag inte så förtjust, men efter en lång diskussion med en som älskar boken förstår jag nog den bättre nu. Ibland kändes det som den handlade om arvssynden, men min vän uppskattade mest den brutala ärligheten hos Josef K i all sin odräglighet. Ja, kanske...

E

Elin Möllerstedt

2011-07-18

Betyg

Kafka är alltid Kafka och man kan analysera hans berättelser i det oändliga. Vem riktar han sin kritik mot? Samhället, systemet eller sin egen person m fel och brister? Ingen vet, men Slottet är en läsvärd klassiker.

Felicia Dahlqvist

2011-07-18

Betyg

Detta förvirrar och fascinerar! Jag vet inte om jag kanske är för ung eller om detta för alltid blir obegripligt, men jag njuter ändå av att läsa detta. En mycket gåtfull bok.

S

Sofie Petersson

2011-07-15

Betyg

Tragikomisk, men mestadels långtråkig.

E

Eva Norrman

2011-06-06

Betyg

Var nog för ung

Sofia Hansen

2011-06-06

Betyg

"Processen har nu inletts och ni kommer att i sinom tid få veta allt." skriver Kafka. Nja, riktigt så blev det ju inte! Men knepet att lämna läsaren ovetandes och därmed hålla uppe tempo och intresse lyckas verkligen! Ett mästerverk!

Anna Renström

2011-03-26

Betyg

Min Kafka-favvo!

Maria Eriksson

2011-02-05

Betyg

Kafka är Kafka... Jag tyckte att första delen av boken innehöll en sann beskrivning av en hopplös byråkratis konsekvenser för den lilla människan. Men sedan blir det segt och trassligt att förstå sig på boken.

Anna Malmqvist

2011-01-13

Betyg

Fruktansvärt segt...

J

Jasmine S

2011-01-08

Betyg

Kommentera...

Annika Lönneborg

2010-08-29

Betyg

Kritik mot byråkrati, men så tjatig och tråkig. Man blir inte engagerad ett dugg. Boken har nog blivit otidsenlig.

Lotta Norén

2010-08-22

Betyg

Lyssnade på den som ljudbok.

Anders Wik

2010-08-18

Betyg

Något längre och faktiskt lite segare än vad jag hade trott först. Men en intressant och oerhört realistisk "Tänk om..." situation.

ninaemilia *

2010-07-11

Betyg

Det är helt otroligt hur Kafka går till väga med texten. Handlingen är utdragen, saker sker långsamt, dialoger spårar ur - det som ständigt gör Kafka stor är hans känsla för klaustrofobi. Han kan få de mest alldagliga situationer att verka tunga, kvävande och okontrollerbara. Man kan inte bara sammanfatta med att byråkratin kan verka jobbig - byråkratin är snarare ett verktyg för Kafka för att beskriva en allestädes närvarande tyngd på individen, en slags ode till det okontrollerbara livet. Det finns många vägar att vandra med sina tankar om Kafka.

Daniel Hugosson

2010-07-10

Betyg

Måhända är det i det närmaste intellektuellt självmord att sätta en etta på detta "mästerverk". Måhända läser jag den hundra år för sent. Vad det än är, ser jag boken som blott en 280 sidor lång monolog om byråkratin i sin helhet, dock utan vare sig början eller slut.

Kafka är helt enkelt inte min kopp te, han ger åtminstone inte mig någonting. Kanske borde jag läst Processen istället.

Hur som, man är en erfarenhet rikare - och det är väl i första hand det som gör böcker så fantastiska?

K

Kalle Anka

2010-06-15

Betyg

Seeeeeeeeeeeg!
Jag vet att Kafka inte riktigt går att jämföra med Dan Brown men jag har svårt att uppskatta en bok som är en enda lång och grå dialog (och stundtals en monlog). Kanske skulle det hjälpt om översättningen från tyska vore 50 år nyare...Jag antar att boken går hem i vissa litterära kretsar för inbördes beundran. Mitt tips är dock som följer: skall du nödvändigtvis genomlida ett mästerverk av ngn gammal samhällskritisk öststatsförfattare så välj en nyöversättning av någon av Fjodors alster.

Tove Holmgren

2010-05-16

Betyg

Det här är min absoluta favoritbok. Jag har läst den så många gånger, och kan läsa om den flera gånger till. Den surrealistiska berättelsen känns mindre surrealistisk varje gång jag läser den, och många gånger tänker jag att det scenario som beskrivs kanske inte alls är så overkligt och världsfrämmande...

E

erik andré

2010-04-05

Betyg

Jag började läsa Processen av nyfikenhet och som allmänbildningsinsats. Min bild, min fördom, var att det skulle vara en tung och svårläst bok. Men så tycker jag inte alls att den var. Ok, den var inte den mest snabblästa och lättsmälta boken, men den var ju spännande på något sätt och gav läslust. Men vad handlade den om egentligen? Är den bara en magisk saga eller är hela boken en metafor? En metafor för vad i så fall? På något ställe läser jag att det handlar om Kafkas förhållande till sin far. Andra tips?

Bengt Månsson

2010-04-04

Betyg

Välkänd klassiker och liknar naturligtvis ingen "vanlig" deckare. Hur känns det att bli anklagad utan att få veta för vad? Kanske inte alls orealistiskt...

Jack Russel

2010-03-03

Betyg

Jag älskar böcker som får mig att tänka i helt nya banor, ändra åsikt i frågor och rent allmänt ställa allt på huvudet som jag trodde att jag visste och tyckte - detta är INTE en sådan bok tyvärr. Intressant "plot", men en oerhört lång och seg transport till ett tvärt slut. Kafka eller inte, eftersom jag inte har något behov av att utmärka mig som en "litterär gormand" så är min åsikt att det finns mycket mer intressanta böcker att lägga tiden på och att hans böcker är en smula överskattade...

carl crona

2010-02-12

Betyg

Kommentera...

carl crona

2010-02-12

Betyg

Kommentera...

carl crona

2010-02-12

Betyg

Kommentera...

Jack Russel

2009-12-28

Betyg

Det är förstås kul att som författare skriva en så pass enkel och banal historia så att man tvingar sina författare att hitta en eller flera alternativa tolkningar för se någon mening med det hela. Att sen blankt vägra kommentera dessa eller ge sin egen bild eller antydning till tolkning som författare gör inte kultstämpeln desto mindre. Eftersom det skrivits så mycket om denna bok kan man sluta sig till att det uppenbarligen finns många tolkningar att göra, men för egen del känns det mest som navelskåderi och därmed blir det en ganska kort och trist histora.

Betyg

Alltså; hade jag inte redan läst Processen skulle jag ge boken en femma, men i ärlighetens namn är det här nästan samma bok. En kvävande känsla kring en ensam gestalt. Men fantastisk sådan!

D

Daniel Andersson

2009-12-16

Betyg

Det sämsta jag någonsin läst!

kajsa söderström

2009-12-13

Betyg

Helt fantastisk! En bok att återkomma till igen och igen och igen. Jag tror att folk som inte gillar den inte riktigt har förstått handlingen och dess symbolik. Eller så har de bara inte tålamodet att sätta sig in i den.

M

måd frelin

2009-12-13

Betyg

Alltid lika fascinerade och otidsenlig

K

Kicki Karlén

2009-11-24

Betyg

Jag tror att detta måste vara den absolut i särklass tråkigaste bok som någonsin har publicerats! Enda anledningen till att den säljer är folk som vill imponera med sitt litterära kunnande, kan inte tänka mig att något läst den mer än en gång.

Leif Björling

2009-11-14

Betyg

Trams. Har vissa poänger med på det stora hela totalt menlös.Fruktansvärt mycket poänglöst svammel.

I

Ida Nilsson

2009-11-13

Betyg

Den är svårt att komma in i men efter det är det en fantastisk bok. Jag har verkligen fastnat för Kafka efter att jag läste Processen

Nils Thor

2009-11-10

Betyg

Läste den första gången när jag gick i gymnasiet på 60-talet. Tyckte då att den var pratig och tråkig.
Men nu är den helt fantastisk.
Det som överraskade mig mest är att den är så rolig.

Henrik R.

2009-10-01

Betyg

Jag läste den för länge sedan och läste precis om den. Jag mindes inte att den var så rolig. Visst är den lite omständig, men jag tycker det helt klart är mödan värt.

Lina Waara

2009-10-01

Betyg

väldigt bra.

M

matilda utbult

2009-10-01

Betyg

Åh gud så tråkig den var. Fy vad jag fick kämpa.

Mina Böcker

2009-08-20

Betyg

Bizarr och fantastisk! Kunde inte lägga ifrån mig den på slutet, utan läste gående längs Arlandas korridorer. Helt otroligt osannolikt annorlunda. Tja. Jag är lyrisk!

S

Susanne Matuschek

2009-07-20

Betyg

längesedan jag läste den, svår men ändå fängslande

Jeanette Algeson

2009-06-23

Betyg

En otroligt mysig novell. Den är underhållande, extremt sorglig men det händer saker och ja tyckte väldigt mycket om att läsa den!

Josefine Lind

2009-06-15

Betyg

Riktigt obehaglig på ett gastkramande sätt, ord på ångest.