Första stenen

Kanger, Thomas

| 2001

Flag from sv

67


Det här är första delen i en ny serie kriminalromaner med den kvinnliga kriminalassistenten Elina Wiik som huvudperson. En brand anläggs i Folkets hus i Surahammar. Av en slump sover vaktmästaren över och blir innebränd.Genom ett vittnesmål riktas misstankarna mot Ismail, en invandrare som driver en av ortens pubar. Han saknar alibi och har dessutom ett starkt motiv genom att en nyöppnad pub i just Folkets hus håller på att konkurrera ut honom. Ismael döms också till fängelse.Elina Wiik kopplas bort från fallet och får i stället ta hand om fallet med en person som rapporteras saknad. Mannen verkar vara en oförvitlig familjefader, djupt engagerad i en frikyrklig rörelse. Men Elina börjar snart misstänka att det finns dolda hemligheter i familjen och misstankarna förstärks när mannen hittas mördad. När hon sedan upptäcker att en av sönerna i familjen är huvudvittnet mot Ismail och att det finns...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Therese Östman

2014-06-30

Betyg

Spännande deckare! Betyg: 4

Sofia Åkerberg

2009-07-29

Betyg

Placerar sig helt klart i det övre mellanskiktet av svenska deckare. En del grepp som vid det här laget börjar kännas lite tröttsamma (olika perspektiv utan att man alltid får veta vem de tillhör eller en ganska tydlig placering i svenska småstäder (och en lite större -- Västerås)) men på det hela taget ett gediget hantverk.

Trots den irriterande bakside-proklamationen att detta minsann bara är första delen i en hel serie (tror de att läsaren då blir ännu mer motiverad att läsa boken? För min del framstår det snarare som totalt obönhörlig kommersialism...) känns inte minst Elina Wiik som något av en frisk fläkt -- inga större laster eller problem, inga kärlekshistorier som tar upp en massa plats (det finns en men den hålls föredömligt nog i bakgrunden), inte hundra miljoner kontroverser med gud och alla människor (de som finns känns synnerligen välmotiverade) och ett klart och analytiskt tänkande utan en massa känna-på-sig eller svar som kommer i drömmar. Elina fungerar och resonerar sannolikt som det stora flertalet duktiga svenska poliser gör.