I denna bok sysselsätter sig Peter Englund med två breda teman. Det ena är Den Stora Historien: det handlar om krig och revolutioner, politiska mord, forna och sentida fältherrar och besök på deras slagfält. Det andra är Den Lilla Historien: synen på tiden, synen på ensamhet, på smuts, med mera. Här kan man få svar på frågor som: Vem mördade Karl XII? Vilken berömd fältherre trodde att en elefant gjort honom gravid? Hur tvättade man håret på 1600-talet? Varför grät män så ofta på 1700-talet? Av vilket skäl uppstod vårstädningen på 1800-talet? Denna prisbelönta essäsamling kom snabbt upp på kritikerlistorna och har översatts till tyska och norska.
Den var inte lika bra som "Brev från nollpunkten" eller "Tystnadens historia" men ändå väldigt bra (den har ju mycket att leva upp till i jämförelse med de två förstnämnda som är fantastiska). Det som framför allt retar mig och som ger boken ett lite lägre betyg är det stolpiga spåket Englund verkar envisas med. Det verkar ha gått till överdrift i denna bok (man kan faktiskt säga inte istället för ej och en del av de ord han använder sig av verkar han ha uppfunnit själv och jag har ingen aning om vad de betyder). Facinerande läsning!