Föreläsningar : Orientering i psykoanalysen

Freud, Sigmund

| 1996

Flag from sv

91


Samlade skrifter av Sigmund Freud. Band I Denna samling med Freuds orienterande föreläsningar är, jämte Drömtydning, hans mest populära och spridda bok. Redan under hans livstid översattes den till femton språk. Freuds betydelse för den västerländska kulturkretsen kan knappast överskattas och denna bok har följaktligen ett stort allmänbildningsvärde. Dessutom är den naturligtvis en oöverträffad introduktion till ett fördjupat studium av den psykoanalytiska lärobyggnaden. Föreliggande volym innehåller samtliga föreläsningar, även de av föreläsningarna publicerade 1932 som tidigare uteslutits i den svenska utgåvan. Föreläsningar utgör Freuds egen introduktion till den psykoanalytiska vetenskapen....

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

B

Benjamin Elfors

2016-03-27

Betyg

Visst kan man idag göra sig lustig över Freud - särskilt hans benägenhet att koppla precis allt till sex - och många av hans teorier är bevisligen felaktiga. Men han är fortfarande otroligt fängslande att läsa: en intellektuell gigant, skicklig skribent och idéer som präglat den västerländska kulturen i grunden.

L

Lars Andersson

2015-05-19

Betyg

Ger ifrån sig ett visst intresse.

TERTIO

2013-11-05

Betyg

Intressant. Modellen av psyket känns intuitivt tillfredsställande. Freud är mycket intelligent, hans resonemang rimliga. Fast med sina anspråk på sanning, öppnar han sig för kritik från empiriska samlare och andra knappologer, på ett sätt en litterär själsutforskare som la Rochefoucauld inte gör. Givetvis är det en nödvändighet med kritik inom varje vetenskapligt fält, men jag kan tycka att han förtjänar ett bättre rykte än han fått på senare årtionden, om inte annat så för hans suveräna slutledningsförmåga. Det är en njutning att läsa.

Tor von Geijer

2009-09-17

Betyg

.