Förbländningen

Canetti, Elias

| 2008

Peter Kien är en fyrtioårig sinolog som lever ensam med ena tjugotusen böcker i en våning i Wien. Han har inte många försonande egenskaper: är kall, rigid, självupptagen och avskyr kvinnor, barn och pöbel. Men han besitter trots allt karaktär och en viss förmögenhet, och lyckas därför locka sin hushållerska Therese att gifta sig med honom. Men det som börjar som en praktisk åtgärd, för att garantera honom att någon sköter om hans bibliotek, visar sig bli hans livs största misstag. Förbländningen är Elias Canettis första och enda roman. En mänsklighetens vansinneskomedi, vars remarkabla historia gjort boken till en radikal klassiker.

B

Benjamin Elfors

2016-09-15

Satte först en femma, men har nu haft tid att smälta den. Första delen är ett knytnävsslag, helt originellt och fullständigt briljant. Slutet är också magiskt och starkt. Men nånstans i mitten flippar den ur, i cirka 200 sidor, och blir tråkig. Hade det klippts bort hade den varit en av 1900-talets främsta romaner. Men träsmak i 200 sidor kan inte bli en femma. Synd.

Niklas Lövgren

2015-04-07

Ett mästerverk. Hisnande, fartfyllt, men samtidigt långsamt och malande. Makalösa dialoger och monologer, djupa, komplexa och sprakande karaktärsporträtt och en nattsvart humor som är fullkomligt oemotståndlig.

De bästa böckerna skrevs i Centraleuropa, under det förra århundradets första decennier. Detta är en av dem.

Henrik R.

2014-01-28

Jag orkar inte läsa klart den här... Den har vissa kvalitéter, viss humor, men jag orkar inte läsa sida upp och ner av huvudkaraktärens besatta inre monolog. 100 sidor räcker för mig.

Maria Eriksson

2013-07-13

En svårläst, men intressant klassiker som jag inte vill rekommendera till någon som inte har ett oerhörd tålamod med litteratur. En berättelse om vådan av att älska böcker för mycket och glömma omvärlden. Frågan är om jag lärde mig något?

Johannes Soldal

2012-10-17

Jag visste att jag skulle älska den här boken efter "För att bli herre över en människa räcker det med att man sätter in henne i ett historiskt sammanhang."

L

Lars Andersson

2011-05-17

Se Emma Svenssons kommentar. Måste ändå ge den en svag 3:a, för en förträfflig ena del av boken, samt för dess litterära styrka. Läste aldrig ut boken.

Adrien Combier Hogg

2010-08-01

En nypa Kafka. Ett stänk Beckett. En hel del vansinne. Extrem rationalism. Extrem makthunger och egoism. Dystopi. Nihilism. Verklighet eller galenskap? Vem vet. Tyvärr är dock "Förbländningen" något för långrandig för min smak. Formatet skjuts i sank av sidantalet. Synd, inledningsvis trodde jag nämligen flera gånger att jag hade en framtida personlig favorit i händerna....

Nils Thor

2010-05-23

Läsvärd och intressant skildring av en barndom i ett svunnet Europa.

Iman Mohamad

2010-02-02

den är väldigt svår på ett fantastiskt vis

Kanske en av de jobbigaste romaner jag någonsin kämpat mig igenom, men värd varenda sekund. Ljuvligt skruvad. Som en feberdröm.

Emma Fägerlind

2009-07-31

Kom inte igenom, har läst halva. Började bra, men dog ganska snart.