Før du sovner

Ullmann, Linn

| 1998

Flag from no

544


Før du sovner er den unge Karin Bloms fortelling om seg selv og sin store, merkelige familie. I Karins verden glir fantasi og virkelighet nesten umerkelig over i hverandre. Hun forteller, forstyrrer, gjøgler og forfører - mens alle omkring henne beveger seg ubønnhørlig mot ensomheten. Før du sovner er en roman som spenner fra New York på trettitallet til Oslo på nittitallet, gjennom en vifte av fantastiske historier, burleske opptrinn og stille alvor. Slik blir dette både en dannelsesroman og et familieportrett gjennom et århundre. Men mest av alt er det en roman om kjærlighetsforsøk: om ekteskap, utroskap, familiebindinger, forfengelighet og håp. Før du sovner er en oppfinnsom, spirituell og skarpt humoristisk roman, en innstendig fortelling om en ung kvinne som langsomt lærer seg å snakke sant.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Cindy Kempe

2017-08-15

Betyg

Den här boken har så mycket som jag verkligen brukar tycka om. Den är märklig, lite otydlig, ett oklart "slut", snåriga relationer och ett nästintill poetiskt språk. Ändå känner jag väldigt ofta att jag inte tycker så bra om den. För att efter ett tag verkligen beundra flera delar. Det är en ambivalent historia för mig där jag till sist väljer att ge en trea i betyg. Att berättelsen till stor del berättas av en person som verkar vara nästintill mytoman kanske ska vara ett stilistiskt grepp, men för mig gör det att boken pendlar alltför mycket i berättarstil. Från skört allvarlig till bisarr och väldigt showig. Det är många trasiga relationer med mer eller mindre elaka människor, de flesta mår dåligt och skadar varandra. Vilket kan vara otroligt intressant och berörande att läsa om men som mer gjorde ont denna gång. Jag gillade biten om Sander och Karin allra bäst.

M

Mats Sigfridsson

2014-02-22

Betyg

För ojämn. Relationsdrama delarna är emellanåt ok men griper inte tag i mig. Så störs jag av de flummande fantasierna. Kommer att testa fler romaner av Linn då jag ändå känner att det finns ett bra författarskap i grunden.

L

Louise Ö

2013-07-03

Betyg

Tyckte mycket om den här boken!

Nathalie T

2012-09-24

Betyg

Jag läste den här en natt när jag faktiskt inte kunde sova men inte ens sömn gav den mig.

Karin .

2010-02-05

Betyg

Har läst två böcker av Linn Ullman, detta var den sämsta.