Slavomir Rawicz var en ung kavalleriofficer när han häktades av ryssarna år 1939. Efter en grym rättegång dömdes han trots sin oskuld för spioneri till tjugofem års straffarbete i Sibirien. Han och hans olyckskamrater stuvades in i godsfinkor för transport österut och vid spårets slut vidtog en fruktansvärd dödsmarsch mot lägret, i snö och köld gick fångarna länkade vid varandra med kedjor. Jämfört med detta elände föreföll målet, arbetsläger 303, nästan ombonat. Men tanken på flykt fanns där från början och tillsammans med sex likasinnade bröt sig Rawicz ut ur lägret. Den långa flykten gick genom den sibiriska tundran, via Bajkalsjön och fortsatte genom Mongoliet, över Gobiöknen till Tibet och vidare över Himalaya till Indien. Alla nådde dock inte friheten - de hänsynslösa villkoren krävde all kraft och flera liv. Bland de som överlevde var Slavomir Rawicz. Hans berättelse om fångarnas...
2021-06-07
Intressant berättelse. Det är ofattbart vilken överlevnadsinstinkt människan har och förmågan att anpassa sig. Stark 3:a
Bara det att boken klassas som sk internationell succe borde ju få mina varningsklockorn att ringa. I det här fallet fullt befogat, visar det sig. RS har låtit en spökskrivare skriva ihop en rövarhistoria, vilket också framgår av förordet. Vilket naturligtvis inte får skymma det välkända faktum att Stalin var en diktator och tillvaron i hans fångläger var helvetiska.
Vilket äventyr! Kan inte låta bli att slås av tanken hur det skulle ha frossats i hemskheterna om den här boken skulle ha skrivits idag och inte på 50-talet. Nu blir det en redogörelse för hur det var och det räcker så bra. Fängslande och spännande bok om överlevnad och människans förmåga.