Fly till vatten och morgon

Jonsson, Thorsten

| 1998

Flag from sv

21


Thorsten Jonsson är en av den svenska litteraturens stora novellister. I Fly till vatten och morgon, som utkom första gången 1941, skildrar han en rad kriminalfall, som alla bygger på autentiska händelser. Hans kärva stil ger här utrymme för komplex porträttkonst och psykologisk klarsyn: hembrännaren barrikaderar sig när fjärdingsman kommer, biltjuven kör omkring i sin drömvärld, fadermörderskan finner frid i Jesus, den arbetslöse kokar över av förnedring, dråparen i den nattliga skogen känner ingen väg tillbaka till mänsklig gemenskap...Thorsten Jonsson föddes 1910 och dog 1950. Vid sidan av sitt uppburna författarskap var han också en av landets främsta journalister, bl.a. i egenskap av DN:s New York-korrespondent. Han har kallats ¿den svenske Hemingway¿, och hans noveller har blivit stilbildande för generationer av svenska författare.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Lotta Berling

2012-04-19

Betyg

Jag hade höga förväntningar på den här boken efter att ha tagit del av flera hyllningar, men det hände aldrig något i mig medan jag läste novellerna. Det blev mest ett "jaha". Och det tog lång tid för mig att ta mig igenom boken - den var lätt att lägga ifrån sig eftersom den aldrig riktigt fångade mig. Hoppade dessutom över 40 sidor.

Nils Thor

2010-11-16

Betyg

En samling mycket bra noveller. Han är bra på att gestalta sina personer. Stilen påminner mycket om Hemingway i sin knapphet. Det mesta finns under ytan.