Floder

»Floder« är en essäistisk roman om den lilla människan i den stora världen. Berättaren återvänder till den sibiriska staden där han en gång växte upp. Sibirien beskrivs som en fysiskt påtaglig tomhet, som inte mäts i kilometer utan i antalet timmar det tar för expresståget att nå nästa station ofta minst fyra timmar genom tajgans ändlösa urskogar. Att vara sibirier är inte en fråga om geografi, utan om psykologi. »När jag såg namnet på min hemstad på en världskarta eller en jordglob«, skriver författaren, »kändes det alltid som om det stod någonting personligt om mig där.«Romanens omisskännliga »sound« väcker läsarens egna minnen och känslan av att det enda man egentligen äger är det som man själv har känt och upplevt.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

L

Lars Andersson

2014-11-13

Betyg

Knappt, knappt godkänd, men lättläst och kort. Bättre första halva och utfyllnad några tiotals sidor på slutet. Ingen stor läsupplevelse men litegrann om Sibirien kan man snappa upp ifall intresse finns.

Betyg

Som norrbottning slogs jag av likheten mellan norrbotten och sibiren. Framför allt så gillade jag hans beskrivning av kylan.