Flickvännen

Ramqvist, Karolina

| 2009

Beviset på hans kärlek?Jag viskade tack och han svarade du är värd det, samtidigt som han kopplade mina handleder i ett grepp ovanför mitt huvud och styrde in sig i mig på exakt det sätt som han gjort förut och jag flyttade underkroppen ungefär två centimeter på exakt det sätt som jag gjort lika många gånger förut. Och jag undrade hur många gånger till vi kunde göra det så.Alla före honom hade sagt att de skulle ta hand om henne men John köpte ett dyrt fucking jävla hus. Vissa dagar är det huset som håller henne uppe. Nu går hon återigen omkring där och väntar på honom, lämnad ensam med utegångsförbud när han är ute på ett av sina jobb. Tillvaron är inte den hon kunde önska men huset finns ju ? som ett bevis på deras kärlek.Innan han gick den morgonen tog John på sig nya träningskläder och nya joggingskor, kläder som inte går att spåra. Karin fick en mobiltelefon med kontantkort....

Mats Sigfridsson

2020-03-19

Flickvännen berättar om en kvinna som är tillsammans med en kriminell. Hon lever ett ytligt liv tillsammans med sina ytliga väninnor som också lever tillsammans med kriminella. Dagarna handlar om fester, kroppsfixering och andra ytliga förströelser. Tyvärr känns hela boken lika ytlig som flickvännens tillvaro och griper inte alls tag i mig.

U

Ulrika Håkansson

2017-10-22

Inte min genre. Men det finns driv i texten, det är effektivt berättat, jag läser gärna.

L

Lilla EM

2017-02-16

Är förundrad över min egen relation och reaktion till huvudkaraktärer. Svårt att relaterade till henne samtidigt som det går att känna igen sig. Välskriven och annorlunda angreppssätt

S

Sara Frimodig

2016-12-18

Det är fascinerande med böcker där man tycker illa om exakt alla karaktärer. Intressant perspektiv, men samtidigt tyckte jag att den var sååå seg och ältande. Trots det väldigt välskriven och som sagt, ett nytt perspektiv.

Anna Hedenstedt

2016-05-22

Intressant perspektiv! En berättelse som sög tag. Är rätt nöjd med mitt svenneliv trots allt.

John C

2016-02-02

Berättarrösten i den här boken är Karin, som är tillsammans med livsstilskriminelle John. Boken kanske inte har någon direkt handling utan beskriver mest hur tillvaron ter sig när ens partner sysslar med grov kriminalitet och hur man förhåller sig till det. De tankarna är dock extremt intressanta och Ramqvist ger ett inkännande porträtt av Karins situation och hur hon hanterar den. På gränsen till fyra!

Evelina M

2015-03-02

Så jävla bra. Om jag kunde skriva böcker så skulle jag vilja skriva exakt såhär. Kallt konstaterande, återhållsamt, på ytan, mellan raderna. Motsatsen till tröttsam övertydlighet och utan några givna svar.

Britt-Marie Kullin

2015-02-09

Den här boken har jag läst tidigare, för drygt fem år sedan. Men nu kommer snart den fristående fortsättningen ut, ?Den vita staden?, sex år efter att ?Flickvännen? kom ut. Kände att jag behövde läsa om den här boken, för att ha större behållning av den nya boken. Och Norstedts var snälla och gav mig ett recensionsexemplar.

Här är en länk till mitt blogginlägg för fem år sedan om boken ?Flickvännen?. Och här en en länk till en annan bok av Karolina Ramqvist som jag har läst, ?Alltings början?, som jag läste för drygt två år sedan.

Jag tyckte om den här boken, som handlar om ett par dagar i en kvinnas liv, som lever tillsammans med en gangster.

Välskriven och lättläst. Naken och utlämnande.

Rekommenderas.

Izabela Horn

2014-02-28

En tråkig bok där inget händer, Karin vandrar omkring i sitt stora hus, fylld med ångest och frågar sig varför hon älskar en man som försörjer sig på brott.

S

Solveig Lindkvist

2013-07-28

Extremt tråkig. Orkar inte läsa ut den.

Nja ingen höjdare precis denna bok får bara en 1a av mig.
Jag läste hälften av boken och nu orkar jag inte mer så nu ger jag upp den helt. =(

L

Linda Joona

2011-07-28

Någon av de sämre böcker jag läst.

Kenneth Olausson

2011-07-12

Yta, yta. Men inget innehåll. Lika tom som jag antar att Ramqvist vill beskriva flickvännens liv. Doch utan att lyckas.

S S

2011-05-26

Jag läser väldigt sällan böcker skrivna av svenska författare,jag finner inte dem verklighetstrogna. Men jag är så imponerad av sättet denna boken är skriven på, så grymt imponerad av författaren och språket hon använder.Det kanske är därför betyget blir så högt,för jag förväntade mig att den skulle vara dålig... Men helt ärligt så tror jag inte det,detta är verkligen en bra bok.

Helena Nilsson

2010-07-07

Nej, den här läste jag inte klart. Tråkig, rörig och skriven på en sådant sätt att det är svårt att följa med i handlingen.

Gun Petersson

2010-07-06

Provocerande ytlig men så småningom inser man att flickvännen Karin försöker intala sig själv att det enbart är denna vackra yta hon vill ha. Mycket skickligt berättat om kriminella mäns flickvänner. Laddad under ytan.

Miranda Holmqvist

2010-06-09

Blev förvånad över hur välskriven den är för att vara så ytlig. Språket är nästan en fyra, karaktärerna en tvåa.

Anita Lundgren

2010-05-30

Gillade den här. Det är ju det som böcker är så bra på - att låta någon titta in i en värld som man inte vet något om och tycka att man fått en uppfattning när man läst boken. Kunde kanske gett den en 4:a

* Mazuli *

2010-03-22

En bok som hade kunnat vara så mycket bättre om den gick in mer på djupet. Lite hoppig stundtals, vilket gör att man inte riktigt förstår vem det handlar om eller om det är på riktigt eller något huvudpersoner ser på TV.

Maria Anejung

2010-03-09

Tomhet och väntan skildras på ett väldigt troligt sätt och jag vill sträckläsa boken för att se vad som händer och hur hon tänker. Allt känns väldigt trovärdigt och jag är tacksam för att få komma in i huvudpersonens tankevärld.. jag förstår henne.

I

inga olsson

2010-03-04

Det var väl det ytliga och omedvetna livet hon ville skildra. Men hon behövde väl inte skriva så ytligt och omedvetet? Eller?

Tove Skarstedt

2010-01-13

Vad när denna totalt självmedvetet skuldfria flickväns liv? Kanske just rädslan för att göra något. Passiviteten, väntan, kärleken?
Tomheten är slående, men hon välkomnar den, det är en befrielse för henne, hon behöver inte göra något. Det enda hon är rädd för är att han inte skall komma hem, att något händer honom ute i den farliga världen - att han dör, att han åker fast = fängelse, att han träffar en annan mer attraktiv kvinna. Detta ältar hon från första till sista sidan. Hon vill klargöra att hon inte är kriminell själv som Karen från Maffiabröder som författaren tar upp parallellt med grundhistorien.
Detta är fullkomligt lysande skrivet! Dialogerna är fantastiska! Trovärdigt in i minsta detalj. Skriv mer Karolina!
Läsaren kan leta upp Ramqvists förra bok "More fire!" på antikvariat, den är också ytterst läsvärd!

Louise A

2009-11-15

Känslan av otålighet och väntan kan inte bli tydligare. Makalöst skrivet om livet utanför. Ramqvist har överträffat sig själv.

Victoria Wu

2009-06-22

Riktigt tråkig bok

Anna Dybeck

2009-06-09

Det är lite svårt att förstå sig på Karin egentligen. Hon hyser ett förakt för andra som lever småborgerliga liv med småtrista män men vad vill hon med sitt liv? Hon vill inte ha barn med John och verkar inte se hur framtiden ser ut. Det är bara nu, nu. Och väntan, väntan. Både för henne och läsaren, kan tilläggas.
Boken utspelar sig under några händelsefattiga dagar. Det är mycket tillbakablickar och tankar men ändå är boken på något vis i avsaknad av något.
Jag tycker inte att det är en dålig bok men ganska oengagerande. Efteråt känns det hela lite oförlöst. Man ville att något skulle hända i Karins liv, kanske skulle det göra det lite längre fram men tyvärr inte inom bokens ram.