
Saudiarabien är ett av världens mest slutna samhällen. Med utgångspunkt från fyra unga saudiska kvinnors liv har Rajaa Alsanea skrivit en roman som ger röst åt en värld som är förbjuden att tala om. Berättaren är en okänd ung kvinna i 20-årsåldern. Varje veckoslut berättar hon, likt en modern Sheherazade, en ny historia om sina fyra väninnors liv, som en kommentar till de oförrätter som de utsatts för i det saudiska samhället. Varje kapitel börjar med ett stycke poesi, en vers ur Koranen eller ett citat från någon populär sång som speglar kapitlets innehåll. Berättaren skickar också mejl via sin mejlinglista som berättar om nyheter från den arabiska världen, vilket ger en stark dokumentär känsla åt historien. Kvinnorna heter Sadeem, Qamrah, Lamees och Mashael och studerar på universitetet i Riyadh. De är sammanlänkade av sin starka vänskap trots att de är ganska olika. Flickorna från Riyadh...
Visa mer
Recensioner
Betyg
Den här boken fyller mig med delvis motsägande känslor.
Saudiarabien är ett av världens mest konservativa länder, ett land där kvinnor göms undan och tvingas att täcka sina ansikten. De blir, rent fysiskt, utraderade och anonymiserade på alla plan i samhällslivet. Trots det finns naturligtvis personer som strävar efter något annat och det är dem den här boken handlar om. Den handlar också till viss del om vad detta extremt konservativa och patriarkala samhälle gör med sina medborgare.
Romanen är uppbyggd på ett förledande enkelt sätt. Den beskrivs bland annat som "Saudiarabiens svar på Sex and the City". Men under den något glättiga ytan av rika flickors festande, shopping och tankar kring kärleken anas ett träsk av uråldriga fördomar och tabun som gör allt så mycket svårare. Boken lyckas ge en bild av hur den här sortens tankesätt gör samhället lite kallare och hur det skapar personliga tragedier som bryter ner folk. Och den visar också att både män och kvinnor drabbas av olyckan, fast på olika sätt.
Samtidigt känns det aldrig som om romanen lyckas tränga ner på djupet av detta träsk av fördomar. Den skrapar på ytan och ger en grundläggande bild. Men den är inte dålig för det, men jag saknar samtidigt något mera radikalt. Men det här är en bra början.
2011-05-29
Betyg
Handlar om fyra universitetsstuderande kvinnor ur Riyadhs övre samhällselit som rör sig med privatchaufför och semestrar i västvärlden. De lever ett hemlighetsfullt liv med dolda möten, kärleksintriger och hett skvaller samtidigt som de ska passa in i ett strängt kulturellt samhälle, Saudiarabien. En svår balansgång för de unga välutbildade kvinnorna som ska leva i mitten av traditioner och frihetsvisioner.Jag gillar platsen som boken utspelar sig i och det är intressant att bege sig in i arabvärldens version av sex and the city, men annars är själva berättandet rätt platt. Rajaa Alsanea rör sig snabbt mellan olika händelser och likt ett barn med damp lugnar aldrig språket ner sig. Flickorna från Riyadh är en bok som aldrig går in på djupet och som aldrig får mig att känna att det är på riktigt. Historierna faller platt som stenar. Boken får ändå en stark tvåa för att den skottar snö på oplogade vägar.
Betyg
Vackert omslag på boken, glittrande, kan tänka att det är på sammma sätt de står inför sina män. Skenet bedrar glittret består. Boken beskriver fyra unga kvinnors liv, deras förutsättningar ställs aldrig riktigt på prov, det är en otrolig acceptans av systemet, föräldrarna och släkten regerar.
Ett liv i överflöd känns viktigare än kärleken, och någon medkänsla bland sina medsystrar med sämre positioner kan jag inte känna. Är dethär en realistisk beskrivning av unga människor i Saudi Arabien är den skrämmande, trodde att de unga kommit längre. En svag trea av mig.