Flickan som vävde sidenmattor

Amirrezvani, Anita

| 2008

Som en persisk matta - vacker, färgstark, välgjord och oupphörligt fascinerande. Det är 1620-talet. I en liten persisk by bor en 14-årig flicka med sina föräldrar. När fadern plötsligt dör flyttar flickan och modern till släktingar i den myllrande, exotiska staden Esfahan. Av sin farbror lär sig flickan hantverket att knyta mattor. Det visar sig att hon har enastående talang, en talang som kunde öppnat dörrarna till en trygg och rik framtid - om hon bara hade varit pojke. Istället tvingas hon och modern att inse att de bara har en sak som är värd att sälja. På släktingarnas uppmaning ingår flickan ett tidsbegränsat äktenskap .... Fängslande och sensuell, fylld av Persiens alla färger och dofter - Flickan som vävde sidenmattor är en berättelse om lojalitet och svek, passion och besvikelse, och om en ung kvinna som mot alla odds kämpar för att skapa sig ett...

Bokdjungeln

2020-02-26

Nu till boken. Jag älskar den! Otroligt vackra beskrivningar av miljön och den kultur som fanns i 1600-talets Persien. En stark bok om en ung kvinna och hennes förmåga att skapa sig en framtid i ett samhälle där kvinnorna helst inte skulle synas och höras. Detta visar sig också då kvinnan aldrig nämns vid namn. Att jag fastnar så enormt för boken är egentligen ganska otroligt för det händer inte jättemycket, men ändå tillräckligt för att jag inte ska vilja lägga ifrån mig den.
Språket är lättsamt och lite då och då slängs det in lite persiska ord, vilket jag uppskattar. Däremot är jag inget fan av långa kapitel och det är det i denna bok. Men tycker man om historia och andra kulturer så kan man absolut falla pladask för denna bok.

Maria Jönsson

2014-10-05

Undvik!!

eva arkelid

2013-01-27

en bok som man inte vill lägga ifån sig, lite som att läsa tusen och en nattberättelserna

Josefine Ejebjörk

2012-10-13

Fick nästan en trea innan jag kom till de sista kapitlena som var riktigt bra. Det är en intressant historia om en civilisation jag inte kunde mycket om.

Anett Mattisson

2012-03-01

Åh,en sån härlig bok. Mycket nyanser och ett bra slut, det gillas
:-)

Jenny Mefras

2011-09-12

Jag började läsa den kl 20 på kvällen..var klar kl 03 på natten. Det gick inte att sluta, en helt fantastisk berättelse,fantasifull,erotisk...ja allt! En underbar saga!

Anna Lindström

2011-02-13

Nja, inget för mig. Den började ganska bra men blev snabbt en lite smetig historia "godhjärtad fattig flicka utnyttjas av rik väninna, rika släktingar, rik man men får till slut upprättelse för alla umbäranden". Klassisk intrig, visst, men kunde skrivits bättre.

Å

Åsa Johansson

2010-03-04

Jag tyckte om boken. Intressant att läsa om hur det var att leva i Persien i början av 1600-talet. Intressant att följa en ung kvinna i ett yrke som egentligen var ämnat för män och att hon så småningom fick bekräftelse på att hon var lika duktig. Intressant att för sin inre syn se mattan växa fram och vilket jobb det läggs ner på varje matta och vilken tid det tog att göra mattorna från början till slut. Allt ifrån att rita mönstret, välja färger som passade med varandra och sen göra själva mattan.

Engelska Väninnan

2010-02-12

Jag är inte en ung kvinna och inte heller särskild intresserad av mattvävning, däremot hur människor levde och tänkte i andra tider och kulturer. Språket och berättarstilen i den här romanen lever inte upp till mina krav på god litteratur.