Flickan som överlevde

Ritchie, Jean

| 2007

Året är 1945 och sjuåriga Barbie och hennes syster Eva är instängda i ett krigshärjat Tyskland. Deras far är försvunnen och de befinner sig trettio mil från sin mor när de nås av nyheterna om den framryckande armén. De ställs inför ett till synes omöjligt val: att invänta de främmande truppernas invasion eller att fly till fots. 19-åriga Eva hade bestämt sig för att hitta sin mor. För Barbie, som var tolv år yngre, skulle beslutet medföra oerhörda påfrestningar, men styrkt av sin systers mod och sin starka längtan att återförenas med sin mor slöt hon tappert upp vid sin systers sida. Det skulle bli en resa som inget barn någonsin skulle behöva uppleva. De gick tjugo mil till fots genom ett sönderfallande Tyskland. De fick se fruktansvärda krigsscener, utsattes för svåra och påfrestande upplevelser, men mötte också ett mod och en medmänsklighet utöver det vanliga. De överlevde mot...

Josefine Ejebjörk

2014-12-26

Berättelsen skulle slutat i hennes barndom, de senare kapitelna blev en annan berättelse.

Pia W

2010-09-26

Boken kändes alltför tunn och grep aldrig tag trots den egentligen spännande ramen: det sönderfallande Tyskland vid andra världskrigets slut. Ett drag av förnumstighet, tyvärr.

Sofia Berg

2010-08-10

Jag hade svårt att komma in i boken men när vandringen började så fastnade jag och boken blev väldigt fängslande.

Engelska Väninnan

2010-02-04

Vandringen är huvudhandlingen i boken, men den är också en slags sammanfattning av Barbies liv. Hur det blev. I sin enkelhet ett rörande dokument över ett liv.

Filip Svensson

2009-05-03

boken var enort bra o bretade varkligen hur illa det kunde gå fast man inte var jude el not annat.
hur mycket dom själva fik ut stå el vad dom intre viste om fören sennare.
o hur långt tid det tod för dom att bugga upp allt. o kanse aldrig mer få se visa mänskor igen o för lora vad dom älskar så.
detta här är en bok ur en lite flickas syn vikel under andra värds kriget. nästan alla har läst ju anne franks dagbok. hon här var bara två år när allt startades o hon fik se döden i tidig ålder o alla jorde för att skuda henne mot det onda.
fall ni har läst anne franks dag bok o vill ha en anan sun på det kriget så ska man läsa denna