Flickan med en lapp om halsen

Bouroncle, Maria

| 2022

Flickan med en lapp om halsen - Historien om ett finskt krigsbarn är en verklighetsbaserad roman och den fristående fortsättningen på boken Det kom för mig i en hast Historien om barnamörderskan Ingeborg Andersson, som handlar om Maria Bouroncles mormors syster som en kall påskmorgon 1929 dränkte sina tre små barn. Många läsare har frågat hur det gick för Artur, de döda barnens far. Nu kommer äntligen berättelsen om hans liv efter morden. Tolvåriga Hilja och hennes lillebror Antti har tvingats lämna allt och alla bakom sig. De är bara två utav alla de finska barn som skickas till Sverige för ett liv bortom kriget. Ett liv utan mamma, pappa och syskon. Efter tre dagars resa och två veckors karantän når de den lilla byn Vesene i Västergötland. Här skiljs de åt, fast Hilja lovat sin mor att alltid se efter sin lillebror. Trots detta lär hon sig snabbt att uppskatta sin nya tillvaro...

L

Linda Nordin

2024-02-29

En fantastiskt välskriven bok som berör. Läs den !!!

Solveig Andersson

2022-04-11

Åter en underbar bok av författaren som berör. Läs den!

T

2022-04-07

tS1fa 1ap07ril k0rl373. 21l:52 ·
Delat med Offentlig
Jag har läst en väldigt bra bok. Flickan med en lapp om halsen. Författaren heter Maria Bouroncle. Underrubriken: Historien om ett finskt krigsbarn. Så varsamt och omsorgsfullt berättad att det är omöjligt att lägga ifrån sej boken innan den är utläst. Det mesta tilldrar sej i hjärtat av Västergötland 1944-45-och 46. Det finns inga excesser i västgötadialekt men ett litet antal sublima citat. Hon skriver fram lagårdslukten i Ebbas kök så att näsan rynkar sej.
Läs och gråt och njut.

T

2022-04-07

tS1fa 1ap07ril k0rl373. 21l:52 ·
Delat med Offentlig
Läs och gråt och njut.

Eva Jonsson

2022-03-30

"Flickan med en lapp om halsen" handlar om Hilja och hennes bror Anttis tid som krigsbarn i Sverige. Maria Bouroncle har vävt ihop en både gripande och spännande berättelse om flyktingbarn i beredskapens Sverige i min hemby! En ovärderlig och varm skildring.

A

Anna Ohrann

2022-03-14

Förbeställde direkt när jag såg att Maria Bouroncle skrivit ännu en bok och jag blev inte besviken. "Flickan med en lapp om halsen" är lika välskriven som Marias första bok "Det kom för mig i en hast" och språket flyter på precis lika bra. Lägg därtill en gripande och historiskt intressant berättelse där jag verkligen kan leva mig in i 12-åriga Hiljas upplevelser och känslor när hon kommer Sverige. Rekommenderar!

Boken är en fristående fortsättning på "Det kom för mig i en hast" och att ha läst den ger onekligen ytterligare en dimension till Hiljas upplevelser men hennes berättelse står bra på egna ben
och passar också en lite yngre målgrupp. För mig hade den fungerat lika bra när jag var bokslukande 12-åring som nu när jag är en 57-årig dito.