Flicka möter pojke

Smith, Ali

| 2008

Flag from sv

77


Flicka möter pojke. En historia lika gammal som tiden själv.  Men här turneras det mötet på ett sätt som utmärker sig. Ali Smiths ytterligt underhållande och genomlysta romangestaltning baseras på Ovidius berättelse om myten om Iphis -- flickan som uppfostrades till pojke för att överleva men blev kär i en annan kvinna.  Imogen och Anthea är ett syskonpar som fastnat på en reklambyrå där skrupler saknas fullständigt; allt är tillåtet, bara det skapar efterfrågan. Känslan av återvändsgränd är påtaglig tills en orädd aktivist, Iphisol, plötsligt står i deras väg.Flicka möter pojke fångar flickor och pojkar, flickor och flickor, kärlek och förvandling och konsumismens absurditet. Men den skapar också nya tankebanor och uppenbarelser. Allt i en form som är lika politiskt träffsäker som lyrisk.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

En vacker, fantasifull och hoppingivande historia i högt tempo. Tyvärr lämnar den svenska översättningen (från 2008) mer att önska. Speciellt i dialogerna. Läsningen liksom avbryts vid ord som inte passar karaktärernas åldrar, personlighet och den tid då boken utspelar sig. Synd då man fattar att (original)språket egentligen är revolutionärt normbrytande. Hade förmodligen satt högre betyg om jag läst den på originalspråk!

Camilla Nilsson

2012-06-04

Betyg

Hade helt glömt bort att jag läst den fram tills att jag såg den när jag var på biblioteket senast, men då vällde historien fram i mig och jag insåg att den nog hade gjort ett rätt stort intryck på mig ändå.

Louise A

2009-11-17

Betyg

Helt obegriplig...orkade inte läsa ut.