Fiskarna i havet

Furmark, Anneli

| 2010

Flag from sv

47


Anneli Furmark är en av Sveriges mera framstående serietecknare och förmodligen den främsta inom just den grafiska romanen. Hon har rönt stor uppmärksamhet utomlands och har blivit översatt till både engelska och franska. Anneli Furmark har ritat serier sedan tidigt 80-tal och erhållit flera utmärkelser: bland annat Seriefrämjandets pris Urhundenplaketten 2004 och 2007, och förstapriset i The Nordic Comics Festival i Kemi, Finland 2004.Här berättar hon om människors sökande efter mening i tillvaron. Tonvikten i berättelsen ligger lika mycket på landskapet i den bohuslänska kusten som på personerna som befolkar den. Det är en tät och sammanflätad historia om relationer, kärlekslängtan och konstnärliga ambitioner där det pågår en ständig diskussion på flera plan om meningen med konsten och livet. Och hur tidsandan kan påverka hur vi tänker kring konst och verklighet.Helen Larsson...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Sandra Björn

2014-11-29

Betyg

Beskriver så klockrent konstskolelivet ur ett öppet och personligt perspektiv. Det blir inte för sakligt, inte för djupgående; utan alldeles flytande. Och så de fantastiska bilderna, såklart. DE gör det bästa jobbet.

Hanna Källqvist

2010-07-31

Betyg

Det är ironi när Furmark berättar om Helen Larssons tid som konstudent i början på 1990-talet. ?Ska jag bli en sådan där landskapsmålare?, undrar Helen (Furmark?) med uppenbar skepsis och inte utan en smula nedlåtenhet. För faktum är att det är miljöerna, landskapet, som står i fokus när Furmark, via sin dagbok, blickar tillbaka mot en ungdomstid som innehöll mer bekymmer om kärlek och mindre tankar om världspolitik och rivna murar än vad som egentligen hade varit politiskt korrekt. Klipporna, måsarna, snön och det kalla västkustljuset får här tjänstgöra som en kylig kuliss mot vilken en historia om svunna tider utspelar sig. Snön faller, smälter, vitsipporna börjar blomma ? och tro det eller ej; livet går vidare. De kalla akvarellerna skapar en stämning där det som pågår runt omkring oss blir något obevekligt, medan livet i sig är det evigt föränderliga.