Firmin

Savage, Sam

| 2000


8


Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Verkar inte finnas inlagd på engelska som jag läste den på, trots att det är en amerikansk bok.
Inte för mig. Idén om att en råtta ska lära sig litteratur och kommunicera med människor är genialisk men utförandet funkar inte för mig. Alldeles för ointressant med en sexfixerad råtta och en massa gubbar. Vet inte varför både The Guardian och The Times älskade den och fick mig att köpa den.

Karin Waller

2009-04-13

Betyg

Råttan Firmin växer upp i en antikvariatskällare i Boston på 60-talet, född i ett bo byggt av en sönderriven Finnegans wake. Som yngst av 13 ungar får han aldrig tillräckligt med mjölk och börjar äta böcker. Snart upptäcker han att han även kan läsa dem (”’Good to eat is good to read,’ became my motto.”) och läser på nätterna igenom alla böcker i antikvariatet.

Utan något gemensamt med de andra råttorna och utan möjlighet att kommunicera med människor blir Firmin en av de sorgligaste utanförskapen som någonsin berättat sitt livs historia. Hans kärlek till böcker bär honom så långt det går genom svek, katastrofer och ensamhet, och hans roliga, belästa berättarröst visar vägen genom hopplöshet och ilska. Det är en mörk historia, men bitter på ett sätt som får en bokoholist att känna att man har träffat en vän…