Vinnare av Stora Fackbokspriset 2011
Juryn motivering:
?Med encyklopedisk kunskap och intellektuell kvickhet lyckas Svante Nordin att med enkelhet och briljans skdliggra stora filosofiska utvecklingslinjer och problemomrden under det 20:e rhundradet, utan att gra avkall p mnets djup och komplexitet.
Filosoferna r ett pedagogiskt klargrande verk vars bredd och djup ger ett bestende vrde till den svenska bildningens fromma.?
Vinnare av Stora Fackbokspriset 2011
Juryn motivering:
Vad r egentligen modern filosofi? Vad har filosoferna haft fr sig under de senaste 110 ren? Vilka har de stora frgorna varit? Vilka riktningar har dominerat och vilka tvister har skilt filosoferna i olika lnder och med olika vertygelser frn varandra? r det sant att det finns en skillnad mellan kontinental och anglosaxisk filosofi och vad bestr den i s fall i? r det riktigt att filosofin har ntt sitt slut? Eller pgr den fortfarande och kanske r viktigare n ngonsin?
Svar p dessa och andra frgor finner du i Svante Nordins bok Filosoferna. Det vsterlndska tnkandets historia sedan r 1900. Dr finns filosoferna sjlva och deras tankar. Men ocks de miljer de levde i, de tidssituationer som bidrog till att ge upphov till deras problem, de konflikter de var indragna i, de svrigheter de mtte och de lsningar de skte. Somliga namn r knda och omtalade, andra numera tmligen oknda. Men i sin tid bidrog de alla till att fylla det filosofiska landskapet med levande figurer. Deras frgor och ibland deras svar utmanar oss fortfarande.
En fyra av fem fr det bli till en lsning som pgtt en hel vr, sommar och hst. Har i sakta mak smakat av sida fr sida, ofta stannat upp, gtt tillbaka, tagit en paus, lst kompletterande litteratur, lyssnat p ngon pod, sett ngot klipp, fr att frst. Boken har ppnat upp filosofin ytterlgare, mnga nya vgar har ppnats, komplexiteten har frdjupats ytterligare. Avsaknad av hgsta betyg beror p att texten ibland knns ondigt trg, Detta beror skert mer p mig som lsare n p frfattare.
Boken str nu i hyllan, och jag r helt sker p att mnga gnger terkomma, lsa om stycken och uppleva den hermeneutiska spiralen i praktiken mer n en gng.