Fermats gåta - så löstes världens svåraste matematiska problem

Singh, Simon

| 1998

Flag from sv

230


”Jag har funnit ett i sanning fantastiskt bevis, men tyvärr är marginalen för smal för att det skall få plats.” Beviset gick ut på att Pythagoras sats bara gällde för potensen 2 men inte för något annat tal. Genom denna lilla anteckning nedskriven 1637 blev Pierre de Fermat odödlig. I över 350 år försökte matematiker lösa gåtan utan att lyckas. Det här är historien om hur världens svåraste matematiska problem löstes! Den fascinerande berättelsen om jakten på beviset innehåller de mest fantastiska historier. Evariste Galois påstod sig ha hittat svaret, men dog i en duell innan han hann lägga fram beviset, och japanen Taniyama begick självmord i förtvivlan över att ingen förstod hur nära han var att hitta en lösning. Men Fermats gåta förblev olöst. Ända till 1995, då engelsmannen Andrew Wiles lyckades hitta beviset efter åtta års självvald isolering. Simon...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Martin Ljungqvist

2016-04-18

Betyg

Böcker om matematik får alltid högt betyg av mig. Fermats sista sats har verkligen en fascinerande historia som löper genom hela matematikens spännande och omväxlande historia. Historiedelen blev kanske lite utdragen. Att sen följa personen som lyckades bevisa satsen i nutid var mycket spännande, hur han systematiskt och motiverat jobbade i flera år trots långa perioder av motgångar!

Betyg

Blev otroligt positivt överraskad. Historien präglas av överintelligenta personer :)

Karin Söder

2010-06-19

Betyg

Jag föll pladask redan de första sidorna. Inte trodde väl jag att en bok om matematiska problem skulle hålla mig trollbunden i två dagar, men det gjorde den. Rekommenderas varmt till alla!