Svensk thriller i maktens korridorer
Stjärnreportern Adam fick en vacker begravning. Men han dog alltför ung, och hans sambo Sofia är övertygad om att det var ett svek som till slut dödade honom. Hans närmaste vänner Mårten Leijon och Gabriel von Fersen verkar veta mer än de medger. Sofia är så fylld av vrede och samvetskval att hon inte finner ro att sörja. Vad hände egentligen natten Adam blev misshandlad? Hur blev han femte hjulet och varför blev han så brutalt avpolletterad av sina ungdomsvänner? Samtidigt är Gabriel hårt ansatt. Någon känner till den illegala affär som gjort honom till en förmögen slottsherre och än en gång behöver han Mårtens hjälp. Men Mårten, socialdemokraternas före detta "fixare", är...
Boken har ett bra tempo och växlingar mellan olika personer. Inga långdragna stycken eller historier som känns onödiga. Har inte läst Rörmokaren innan men det kändes inte som om jag saknade en del innan.
Fortsättningen håller väl ungefär samma standard som den första boken. Författaren verkar bli less på historien mot slutet och avslutar det hela med att huvudrållsinnehavaren försvinner som en LUCKY LUKE in i solnedgången. Alltså ett dåligt slut.
Boken är välskriven, lättsam, cynisk och spännande. Tempot är ganska högt, framför allt på slutet av boken, och intrigen är tät. Vi får komma karaktärerna nära. Jag får krypa in under skinnet på både Mårten och Sofia och dela deras upplevelser.
Viggo Cavlings porträtt av den svenska medelklassen är brutal och han skräder inte orden. Han svartmålar den rätt rejält, förlöjligar den och skildrar dess allra sämsta sidor.
På www.bokbrus.se finns alla mina ljudboksrecensioner samlade.