Fem söker en skatt

Blyton, Enid

| 1994

Flag from sv

333


Fem-gänget såg ön komma närmare och närmare. Mitt på ön reste sig en slottsruin med trasiga valv och halvt nerrasade torn. Vad spännande det ser ut, sa Julian. Men hade de anat vilka kusliga äventyr de skulle råka ut för, så hade de nog aktat sig för den gamla slottsruinen. Ingen har väl förmått personifiera en genre så som Enid Blyton med sina ungdomsdeckare. Generationer barn världen över har slukat böckerna om Julian, Dick, George, Anne och förstås hunden Tim. Med såväl mysiga som mystiska engelska miljöer, tuffa handlingskraftiga barn och gåtor på precis rätt nivå upptäcker ständigt nya läsare dessa stilbildande pusseldeckare för barn. Alla kan identifiera sig med någon i gänget: Ledargestalten Julian som med sin mognad och charm kan övertyga vilken vuxen som helst. Julians lillebror Dick som med glimten i ögat kastar sig huvudstupa in i äventyren. Georgina, den tuffa...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Minna Matson

2016-02-22

Betyg

Jag har aldrig läst fem-böckerna och insåg att det helt enkelt var dags. Underbar högläsningsbok.

Blommiga Barbro

2015-06-12

Betyg

Lättlyssnad och småspännande ungdomsdeckare som enligt mig, håller än! Väldigt bra uppläsning av Anna Maria Käll dessutom! Stark 3:a!

Lars B.

2013-05-26

Betyg

Första boken i serien ger mersmak. Här presenteras alla karaktärerna och äventyret på den lilla ön Kirrin Island berättas effektfullt. Det är något med små öar som gör dem särskilt lämpade som kuliss i spänningsromaner. Man har liksom koll på de geografiska gränserna, var skurkarna kan tänkas vara och vart de inte kan ta sig. En vän till mig tycker inte att Fem-böckerna funkar för högläsning. Jag håller inte med! Mina barn satt som klistrade och vill nu genast ge sig i kast med nästa bok i sviten. Kan förresten George/Georgina vara litteraturhistoriens första "butch"?

K

Kenneth Nord

2011-10-03

Betyg

Läste alla fem-böcker på 60-talet, älskade dem.

Maria Johnson

2011-02-15

Betyg

Trevligt att få lite ungdomsnostalgi på litteraturkurs.

A Bookaholic Swede

2010-02-09

Betyg

Den första Fem-boken och det var trevlig att läsa om hur de för första gången träffades, det första äventyret.

Ann Jensen

2010-01-21

Betyg

Jag betygssätter efter vad jag tyckte om boken när jag läste den. Vissa böcker älskade jag som barn/ungdom och skulle kanske inte sätta samma betyg idag. Men eftersom de är skrivna för barn/ungdomar anser jag att det är viktigt att tala om vad man tyckte om boken när man tillhörde den målgruppen!

M

M W

2009-12-01

Betyg

Kommentera...