Fem på mystiska heden

Blyton, Enid

| 1994

Flag from sv

232


2004 är det femtio år sedan den första av Enid Blytons klassiska äventyrsböcker om Fem-gänget kom ut på svenska. Det firar vi med att ge ut de fem första titlarna i ny utgåva med nya omslag och luftigare, mer lättläst text. Ingen har väl förmått personifiera en genre så som Enid Blyton med sina ungdomsdeckare. Generationer barn världen över har slukat böckerna om Julian, Dick, George, Anne och förstås hunden Tim. Redan på femtiotalet kom den första filmen om Fem-gänget. Sedan dess har både fler filmer och teve-serier följt, nu senast 1995. Med såväl mysiga som mystiska engelska miljöer, tuffa handlingskraftiga barn och gåtor på precis rätt nivå upptäcker ständigt nya läsare dessa stilbildande pusseldeckare för barn. Alla kan identifiera sig med någon i gänget: Ledargestalten Julian som med sin mognad och charm kan övertyga vilken vuxen som helst. Julians lillebror Dick som med glimten...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Maria Jönsson

2013-09-19

Betyg

Läste den för stora dottern. Nostalgi, läste många som barn. De är tidlösa. Härligt att läsa böcker som inte innehåller mobiltelefoner, internet, Facebook och annat nutida tidsslöseri. Bara rena äventyr.

A Bookaholic Swede

2010-02-08

Betyg

Bokens handling är väl inte direkt den mest avancerade men så tillhör jag inte rätt åldersgrupp. Men jag kan tänka mig att barn och ungdomar gillar Fem-böckerna. Jag vet att jag gjorde det när jag var yngre.