Fejkmaten

Fernholm, Ann

| 2022

Flag from sv

7


"--- en välbehövlig väckarklocka för alla ---" BTJVi har lagt mycket energi på att debattera hur många ägg vi kan äta per dag eller om barnen ska få röd eller grön mjölk i skolan. Under tiden har maten vi köper i butiken genomgått en fullständig förvandling. Det är som om en plastikkirurg hade satt kniven i de ursprungliga råvarorna och gett dem ett helt nytt ansikte. Med hjälp av skruvpressar och hydrocykloner förändras deras form, konsistens och innehåll. Sedan blandas de med lite förtjockningsmedel, aromer och färgämnen och kläs i en säljande förpackning.I Fejkmaten granskar Ann Fernholm den moderna livsmedelsindustrin och presenterar en unik lista över de vanligaste ingredienserna i vår mat, där över hälften...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Charlotta CG

2023-04-15

Betyg

Härliga brev till livsmedelsproducenterna och det råder ingen tvekan om att hon öppnat ögonen på flera kommuner som är hemmaplan för olika livsmedelsbolag. Intressant också att se hur olika syn på saken jurister har i olika kommuner. Ingen lika lag där inte.
Bra sammanfattningar om olika ämnen och påminnelsen om att vissa E-nummer är naturliga och andra vidriga och onödiga. Bara lite trist att vi klumpas ihop med samma typ av mat som nyttig för oss alla som alternativ till de tokigheter hon radar upp, trots att vi människor har olika sätt att reagera på hormoner och mikrober.

Charlotta CG

2023-04-15

Betyg

Härliga brev till livsmedelsproducenterna och det råder ingen tvekan om att hon öppnat ögonen på flera kommuner som är hemmaplan för olika livsmedelsbolag. Intressant också att se hur olika syn på saken jurister har i olika kommuner. Ingen lika lag där inte.
Bra sammanfattningar om olika ämnen och påminnelsen om att vissa E-nummer är naturliga och andra vidriga och onödiga. Bara lite trist att vi klumpas ihop med samma typ av mat som nyttig för oss alla som alternativ till de tokigheter hon radar upp, trots att vi människor har olika sätt att reagera på hormoner och mikrober.

Marianne Skoglund

2022-04-11

Betyg

Tycker att idén med öppna brev till livsmedelsproducenterna är genialisk. Då blir det lättförståeligt och läsvänligt. Annars är det lite svårt att navigera i djungeln av farliga och mindre farliga tillsatser, samt att förstå den avancerade kemin i våra kroppar. Slutsatsen, att det bästa är att laga sin egen mat med bra råvaror och inte så mycket halv- och helfabrikat, är det dock inte så mycket att orda om. Det kan väl inte vara dåligt, iallafall.