Strage, Fredrik

| 2005

Flag from sv

1012


"De flesta människor är fans vid något tillfälle i livet - om man med "fan" helt enkelt menar någon som har ett starkt intresse. Den här boken handlar i första hand om fans till popartister, beundrare som ibland utvecklar en lika stark relation till sina favoritstjärnor som till människorna i sin omedelbara närhet. De gör allt för sina idoler, eftersom de vet att idolerna gjort allt för dem, och reser gärna över halva jordklotet för att visa sin kärlek. Fans utspelar sig i gränslandet mellan besatthet, entusiasm och vördnad. Rent geografiskt utspelar den sig ofta vid kravallstaket eller sammetsrep ? i väntan på en kram, en autograf eller i alla fall en skymt av stjärnan. Det är en bok om vilken funktion idoler fyller - hur de ger oss styrka, hopp och inspiration, men också om hur underhållningsindustrin säljer sina kändisar genom att skapa en illusion av intimitet.Fans är ett försök...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Rasmusmatte .

2014-03-19

Betyg

En mycket intressant bok om stalkers fans och besatthet. Fredrik Strage har verkligen gjort bra efterforskning. Boken känns seriös

Lars Willfors

2013-07-31

Betyg

Mikrofonkåt är mycket bättre! Vissa kapitel dock rena fullträffar. Strage är bäst i landet på det han gör.

Maria Larsson

2013-01-31

Betyg

Med på semestern följde journalisten Fredrik Strages bok "Fans" som länge legat i "ska läsa"-högen hemma. Den har ett år på nacken nu och jag hade föreställt mig den som en ganska rolig och lättsam underhållning - perfekt läsning på en semester med andra ord.

I själva verket skrämde den på vissa ställen vettet ur mig.Strage inleder med ett ganska harmlöst kapitel om fans till Michael Jackson. Denna bok är skriven innan Jacksons död så här får vi istället följa fansens lojalitet under den period då han stod anklagad för övergrepp på barn (senare frikändes han på alla åtalspunkter).

Senare i boken får vi också läsa om en helt underbar svensk man vars största idoler är Lill-Babs och Elvis samt tonårsflickor som svärmar för en pojkgrupp. Ganska harmlös och söt beundran.Men det är två historier som skrämmer mig fullkomligt. Dels den som handlar om Evert Taubes stalker, dels den om Agneta Fältskogs.Den kvinna som förföljde Taube och hans familj under flera år och hade - minst sagt - en annan verklighetsuppfattning än vi andra (hon led av paranoid schizofreni). Hon tände eld på hans sommarhus och skrev till och med en bok ur "sin synvinkel" ("Sjösala brinner"). Efter Everts död fortsatte hon att förfölja sonen Sven-Bertil.

Man kan inte annat än att ifrågasätta svenska lagar efter att ha läst denna historia. Visserligen har väl lagarna om stalkning på pappret blivit strängare de senaste åren men jag häpnar ändå över att besatthet kan gå så långt utan att någon egentligen griper in på allvar.Kapitlet om Agneta Fältskogs stalker skrämde mig också men av helt andra anledningar."Fans" är välskriven och läsvärd. Strage har verkligen lagt ner gediget arbete bakom boken, kapitlen är lagom långa och som läsare blir man aldrig uttråkad.

Och jag inser att mina tonårssvärmerier för rockstjärnor som jag senare i vuxen ålder såg tillbaka på som överdrivna faktiskt var helt normala i jämförelse.

Maria Larsson

2013-01-14

Betyg

Mycket intressant läsning. De flesta av de personer som Strage skickligt skildrar skrämmer dock vettet ur mig.

Annie Halje

2012-02-24

Betyg

Tycker ju den är så himla bra och intressant. När journalistik är som bäst!

Martin Josefsson

2009-11-30

Betyg

Viva moz!

J

Johanna Falkered

2009-07-01

Betyg

Hysteriska tonårsflcikor springer efter boybands, men fans är så mkt mer än så. För vissa är det ett liv. Strage hängermed fansen på deras stalking.

J

Johanna Falkered

2009-07-01

Betyg

Hysteriska tonårsflcikor springer efter boybands, men fans är så mkt mer än så. För vissa är det ett liv. Strage hänger