Ett bortglömt stycke kvinnohistoria När Eva F Dahlgren arbetade med boken Farfar var rasbiolog fann hon ett fotoalbum med nakna kvinnor i rasbiologiska institutets arkiv i Uppsala. Bilder av ?undermåliga? kvinnor på Statens tvångsarbetsanstalt i Landskrona, där landets prostituerade kvinnor spärrades in på 1920- och 30-talen. Kvinnorna skulle gömmas undan och uppfostras. Men samtidigt drogs de fram i ljuset av myndigheter och rasbiologer för att klassificeras och steriliseras så att de inte förökade sig. Samhället skulle gå under om det blev för mycket ?bottensats?.Det handlar om kvinnor som alla tittade snett på, såg ner på eller kastade lystna blickar efter. Med anstaltsdirektörens egna ord: ?När en kvinna faller djupt, så faller hon djupare än en man. Men när hon är underbar finns det ingen som är så underbar som en kvinna.?Nästan alla var internerade med hjälp av lösdriverilagen....
En bok som synliggör kvinnorna som fick ta till prostitution för att klara sig i 20-talssverige. Upptäcktes de av polisen dömdes kvinnorna till tvångsarbete på anstalt medan männen var födda benådade. En gripande bok om hur livet kunde te sig för dessa kvinnor på anstalten och i deras därefter stämplade liv utanför den. Dahlgren pytsar ut en del egna fiktiva, prosaiska passager utifrån de verkliga människoöden hon fördjupat sig i, vilket förstärker bilden av den hopplöshet kvinnorna befann sig i.
Ett stycke närtidshistoria var och en bör känna till för att ännu bättre förstå vikten av jämställdhet och kvinnors rättigheter!
2016-08-20
Ämnet är intressant, men stora delar av boken är dramatiserad på ett sätt som gör det väldigt svårt att för mig som läsare avgöra vad som är sant och vad som Dahlgren själv hittat på. (Alltså vad som är dramadokumentär och vad som är ren fiktion.)
2015-08-30
Superintressant ämne, men tyvärr fick författaren för sig att dryga ut boken med lite skönliteratur, vilket störde mig. Läs istället "Horan i bondesamhället" eller "Den sköna synderskan".