Fallet

Camus, Albert

| 2021

Parisaren Jean-Baptiste Clamence, en tidigare respekterad advokat och försvarare av fattiga och utstötta, har efter sitt spektakulära fall sökt tillflykt i Amsterdam. På en sliten hamnkrog agerar Clamence sin egen domare och pläderar föraktfullt om sin meningslösa existens. ?Fallet? utkom första gången 1956 och räknas vid sidan om ?Främlingen? och ?Pesten? som en av Camus viktigaste romaner.

Ulla Englund

2021-06-20

20/6 2021

Åsa Carlsson

2021-03-22

Den osympatiska mannen, som för sin egoistiskt självförhärligande monolog i Fallet, bekänner sin skuld och glider över i anklagelser mot andra och sin tid. Intressant klassiker av det kortare formatet, nu i nyöversättning och med nyskrivet förord. Fullständig recension bokblogg: https://bloggbokhyllan.blogspot.com/2021/03/fallet-av-albert-camus.html

Klinga

2014-03-31

"...fallet sker i gryningen..." En advokat vid namn Clamence håller filosofisk monolog. Det är bitvis helt briljant och bitvis tungt och svårt att koppla/tolka. Här handlar det om människan som till en början är uppfylld av godhet och oegennytta men genom de 150 sidorna faller och hamnar på en mörk plats. Friheten är ett ok. Jag kommer nog att vilja läsa om den.

Tor von Geijer

2009-09-17