Fallet från Eden

Uggla, E.P.

| 2023

Fallet från Eden är andra delen i E. P. Ugglas gastkramande dystopi om världen efter en dödlig pandemi.Livet bland eliten i Eden är över för Ava. Hon har flyttats ner till Getsemane. Där kallas hon för ?En fallen ängel?, och det är inte en komplimang. Om tillvaron i Eden handlade om intelligens, är allt i Getsemane fokuserat på träning och fysisk aktivitet.Ava tvingas anpassa sig samtidigt som hon försöker hitta och befria vännerna Yasmin och Kenji, som bestraffats hårdare än hon.Men snart inser hon att allt de lär sig i Getsemane syftar till en enda uppgift: Att gå ut i det som finns kvar av den verkliga världen och döda andra människor, med det egna livet som insats.Sagt om Felet med Eden:?Det finns inga fel med Felet med Eden! Förutom ett: del två dröjer! Detta är en riktig fullpoängare. En tokbra dystopi som för tankarna till Hugh Howeys Ull-trilogi och Stephen...

4,5/5

Ava har hamnat i Getsemane istället för Sinai. Livet bland eliten är över och nu räknas hon som en fallen ängel. Det är inte alls positivt. Hon borde inte minnas sin familj nu heller, men det gör hon. Hon borde också ha glömt Yasmin och Kenji, men det har hon inte heller gjort och ju mer tid hon tillbringar i Getsemane, desto mer konstigheter hittar hon att ifrågasätta. När hon lyckas hitta Kenjis bror, blir hon först glad, men andra omständigheter gör att det kanske inte blir ett så fint återseende bröderna emellan som hon har sett fram emot. Dessutom har Getsemane helt andra prioriteringar än Sinai. Här är det träning som gäller, inte intellekt. Inte heller ser man ner på empati, det är bara viktigt var ens sympatier ligger. Och det verkar som om det finns flera stycken som tycker att Ava håller på fel lag.

Fallet från Eden börjar i stort sett direkt där del 1, Felet med Eden, slutar. Alltså är det inte en fristående fortsättning i den meningen även om jag skulle säga att det finns nog många tillbakablickar för att det ska fungera att läsa dem enskilt. Dock rekommenderar jag att man inte missar första delen för att få så mycket av världsbygget och bakgrunden gratis. Jag är väldigt förtjust i de bibliska referenserna. Både till Eden, alltså lustgården/paradiset men också att de olika delarna har bibliska namn. Bibelns Getsemane är den plats där Jesus ska ha förråtts av Judas och där Petrus förnekar honom och vet man det får sakerna som händer i Getsemane en helt annan bild och verklighet. Går allt verkligen till som det ska och lyssnar man på rätt person? Vem är vän och vem är fiende, egentligen?

Jag tycker om Ava som huvudkaraktär för hon är långt ifrån perfekt, trots att hon är (spoiler) AI. Hon har känslor, hon har rädslor, impulsiva tendenser och kämpar ofta med självförtroendet på vad hon klarar av. Tomeo är härlig som karaktär för att man aldrig riktigt vet var man har honom, men jag gillar honom direkt ändå. Deras relation är rolig att följa genom boken. Det finns många karaktärer att tycka saker om, och det är alltid kul. Inte någonstans finns det en karaktär som jag känner mig likgiltig inför utan det är rakt igenom någon känsla för alla.

Världsbygget är gediget och genomarbetat och det märks att E.P. Uggla har tänkt igenom alla steg för att det ska bli så trovärdigt och hemskt på samma gång. För det är en mörk och dyster värld som Ava har hamnat i och att det skulle vara en produkt av flera omgångar med pandemier känns inte särskilt långt borta. Att människor, och AI – i olika procentsatser antingen helt en sort eller blandat – skulle dela på en värld känns inte heller oväntat och otänkbart, om än otrevligt.

Språket är bra och flyter på smidigt. Det är väldigt lite transportsträckor i boken utan det händer saker hela tiden, vilket gör den svår att lägga ifrån sig. Precis som en bra bok ska vara. Nu ser jag fram emot att få läsa fortsättningen, eftersom även den här boken slutar i en cliffhanger. Är det störande? Ja, lite. Men jag förlåter Uggla för det, för Fallet från Eden är avslutat utan lösa trådar och nu är det bara att vänta och se vad Ava ska hitta på för att få Eden på fall.

Monika W

2023-02-18

Vid ungefär samma tid förra året så läste jag första delen i den här serien och sedan dess har jag sett fram emot andra delen. När Fallet från Eden plötsligt en dag damp ner i brevlådan så blev jag så glad och tänkte att den skulle vara en perfekt bok att ta med till läsretreaten i Varberg. Så blev det inte. Det var omöjligt att vänta så länge.

Många gånger har man ju hört (och även noterat) att andra delen i en trilogi (om nu detta ska bli det) kan ställa till med problem. Ibland fungerar den bara som en transportsträcka, från början till slutet, liksom. Så upplever jag inte alls den här boken. Av förklarliga skäl så känns ju inte allt lika nytt, men det är fortfarande fräscht. Framför allt så är det ett spännande och intressant världsbygge.

Fallet från Eden avslutas med den sedvanliga cliffhangern, vilket får mig att undra när tredje delen kommer. Är den långt bort? Ska detta bli en trilogi så att nästa del även är den sista? Vad ska den heta? Jag anar ju ett tema i titlarna, men jag kan inte komma på något passande.

OBS! Detta är en kraftigt förkortad text. Hela finns på min blogg https://bokslut.blogspot.com/2023/02/bok-fallet-fran-eden-av-e-p-uggla.html

”Fallet från Eden” är den andra delen om Ava som vaknar upp i en ny verklighet många år efter en - eller fler - pandemi(er). Jag älskade första delen (”Felet med Eden”) och så även denna. Vi kastas tillbaka rakt in i Eden, en hård värld som präglas av att inte känna empati, att lära sig att slåss och att klara utmaningar i en virituell men samtidigt verklig värld. Människor, AI och delvis AI tillsammans. Som beskrivningen säger påminner serien om Hungerspelen, fast en mer AI-inriktad sådan. Tempot är snabbt, inte en lugn stund från första till sista sidan. Ibland lite för snabbt för mig, men jag skyller på starka smärtstillande just nu efter min axeloperation som gör mig lite mer långsam. 😅 Och då läste jag bara om några meningar och var tillbaka på banan igen. Men snälla nån @e.p.uggla , en sån cliffhanger IGEN! Vill läsa tredje delen redan NU. Och självklart alla andra böcker utanför denna serie som är på gång under ett par år framöver. Det är inte svårt att förstå hur hyllad och eftertraktad @e.p.uggla är. Har dessutom förmånen att vara hennes jurist-kollega, men det är egentligen irrelevant i detta sammanhang🥰