Extremt högt och otroligt nära

Foer, Jonathan Safran

| 2006

Flag from sv

1547


USA:s nya unga stjärnförfattare Jonathan Safran Foer gjorde succé med Allt är upplyst. Nu återkommer han med en roman om Oscar, en brådmogen och oförglömlig tioåring som förlorar sin pappa i 11 septemberkatastrofen. En hjärtslitande berättelse om förluster och kärlek, svek och trohet. Oscars pappa befinner sig högst upp i ett av Twin Towers när flygplanen brakar in. Oscar är hemma och hör sin pappas röst på telefonsvararen: "Är någon där? Hallå? Det är pappa. Om det är någon hemma, så svara. Det har hänt något här. Jag ville bara tala om att jag är okej och att ni inte ska oroa er." Det är det sista Oscar hör av sin pappa. Telefonsvararen gömmer han och ibland tar han fram den i hemlighet och lyssnar till pappans sista meddelande. I en garderob hittar Oscar en vas med ett mystiskt kuvert i. Det står Black (med röd penna) på kuvertet och i det ligger en nyckel. Oscar tror att det kan...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

P

Peter Ramström

2020-11-15

Betyg

😀

K

Kristin Söderberg

2017-06-09

Betyg

Välskriven och grafiskt intressant.

Cindy Kempe

2017-01-03

Betyg

Jag blev glatt överraskad över hur mycket boken berörde mig. Den känns som en tyngre version av Backmans Min mormor hälsar och säger förlåt. Rolig, sorglig, poetisk - tung men ändå lättläst. Jag älskar dialogerna och känslorna den både beskriver och väcker.

J

John C

2016-09-09

Betyg

Oscar Schell är 9 år gammal och har förlorat sin far i attacken 11/9. Han hittar ett kuvert med en nyckel i, och detta blir ett sätt för honom att ta reda på vad som hände pappan, och förmodligen ett sätt för honom att bearbeta sorgen.
Bitvis är boken gripande men för det mesta stör jag mig på författarens vilja att visa att han kan skapa lite crazy karaktärer. Det överlastade språket blir bara ett poserande i mina ögon och bidrar till att jag tycker att detta generellt är en rätt tråkig bok.

L

Louise Ö

2014-03-31

Betyg

Den är egentligen jättebra, men jag läste bara halva. Lite rörig eftersom det är två olika berättelser. Jag hängde inte med riktigt.

Sandra Björn

2014-03-26

Betyg

Lika bra som alla sagt till mig att den skulle vara. Går nästan inte att beskriva, jag känner så mycket. Det är fint, fyndigt, knasigt, roligt, hjärtskärande sorgligt och hoppfullt om vartannat. En klar bok till topplistan för det bästa någonsin.

N

nahom gheazi

2013-07-04

Betyg

jag grät som en liten barn!!!!

Betyg

En Varm, sorglig, gripande, annorlunda, smått förvirrande, lite seg i mitten, träffsäker, sött, hemsk, fantastisk bok om kärlek.
Bör läsas av folk som vill se saker o ting från ett annat perspektiv.
Påpekar igen, väldigt annorlunda (men inte på ett dåligt sätt)

Linda Aulin

2013-03-16

Betyg

Blev så berörd att jag saknar ord!

Hannes Skarin

2013-02-09

Betyg

En fyra tills vidare. Delarna med Oskar är underbara, 5/5 osv. Men känner ibland att den svävar ut för mycket. Andra kanske kallar det för genialitet. Underbar i sin helhet.

K

Karin Larsson

2013-01-16

Betyg

Jag tycker språket är jobbigt att hänga med i. Dessutom är alla karaktärer så extrema, ingen verkar vara "normal". Får intrycket av att författaren vill vara djup och konstnärlig, men allt blir bara konstigt och krystat.

Anna

2012-09-09

Betyg

Fann denna författare efter jag sett Everything is illuminated.
Otroligt skicklig.

E

Elin A

2012-08-22

Betyg

En av mina absoluta favoritböcker. Ett hett tips är att läsa den på engelska, hans språk är som godis.

Heidi T

2012-08-04

Betyg

Så annorlunda, men bra! Det var dock några lösa trådar jag önskar att han knutit ihop i slutet!

Emelie A

2012-08-02

Betyg

Precis som att man inte kan köpa sig 100 % framgång så kan man inte surfa fram på en så stark och känslosam händelse som 9/11 och sedan bara skriva krafs och tro att resultatet blir fantastiskt. För det blir det inte, det blir som den här boken: platt fall och mycket irritetande. Så kan det gå när man försöker tvinga in så mycket unikt och okonventionellt som möjligt i en enda liten bok.

Carolina E

2012-05-24

Betyg

Oskar Schell, nio år, är uppfinnare,
frankofil, origamist, datakonsult,
smyckesdesigner och amatörarkeolog.

Morgonen den elfte september
befann sig hans pappa
högt upp i World Trade Center.

I en vas ovanför garderoben hittar Oskar en blå vas
och inuti den vasen finner han ett kuvert med en nyckel,
den enda ledtråd han har till vart den leder
är ett namn eller ett ord utanpå kuvertet: Black.

Han bestämmer sig för att söka upp
alla de 472 personerna i New York
som heter Black i efternamn,
någon måste veta något om hans pappa.


Min första tanke är att det här är en speciell bok,
en mycket speciell bok och det menar jag på ett positivt sätt.
Orginella karaktärer, utmärkande språk
och framförallt en läsupplevelse.

Oskar som sprudlar av energi och fantasi
men som stundtals blir så ledsen och får gå "med tunga skor".
En farfar som het plötsligt en dag inte kan tala
och en farmor som älskar sitt barnbarn mer än något annat.
Sedan finns det ett antal bifigurer som alla på sitt eget sätt
tillför och kryddar historien lite extra.

Själva handlingen är inget som greppar mig,
det är något annat, det som är lite annorlunda.
Det som gör att boken inte är som någon annnan.

http://romeoandjuliet.blogg.se

Sina Ar

2012-03-11

Betyg

Boken kan beskrivas som gullig, mysig och fullkomligt underbar. Jag älskar Foer's sätt att skriva och det gör att man inte vill lägga ifrån sig boken trots att man egentligen borde. Foer får en hela tiden att tro att man vet vart boken är på väg och att man har koll på allt. Men vid varje kapitels slut så visar han att man har fel. Karaktärerna är alla oerhört originella men helt fantastiska. Speciellt Oscar men även de andra vid sidan om, som det i och för sig tar ett tag att placera. Men Oscar... tror aldrig att jag har tyckt om en karaktär så mycket som honom. Boken är värd att läsas enbart för hans skull.Verkligen en bok som rekommenderas.

Emma Ahlström

2012-02-19

Betyg

Bland det bästa jag läst.

pernilla göth

2012-02-09

Betyg

den bästa boken jag läst hittills.

Daniel Gustafsson

2011-12-09

Betyg

Något av det mest uppfinningsrika och drabbande jag läst på många år!

Betyg

Sept 11, The Book Thief, Curious Incident of the Dog in the Night Time - and whatever else? Some annoying 'print and writing technical gadgetry" for want of a better expression. Imaginative (yes), tender and emotional (yes), strong narrative voice (yes). Understood it all? Absolutely not. Impressed by it? A little. Enjoyable? In places.

A

Angela Alvarez

2011-10-11

Betyg

Jag står ut de första 25sid för att det är lite finurligt och för att protagonisten är lite charmig - men sen blir det fan för mycket. Foer borde massdräpt darlings innan den här boken blev publicerad - man ids fan knappt vända till sista bladet.

E

Emma Nordenberg

2011-10-06

Betyg

Världens absolut bästa bok. Jag skrattade högt och grät så tårarna rann. Jonathan har ett fantastiskt språk och kan beskriva otroligt bra. Tåls att läsas om otaliga gånger!

E

Emelie Lindberg

2011-09-22

Betyg

Förmodligen det bästa jag läst.

P

Patrik Dakkar

2011-08-12

Betyg

Grymt bra början, men den tappar mycket rätt fort.

Miriam T

2011-07-25

Betyg

De delar av boken där man följer Oskar och får läsa om hans spännande uppfinningar och tankar är de delar jag gillar bäst. Medan jag tyvärr inte faller lika starkt för de andra karaktärerna i boken.

Det är så himla härligt hur barn tolkar världen och Oskar påminner mig lite om Christopher i Curious Incident of the Dog in the Night-time en annan bok jag gillade. [...]

Läs hela recensionen på min blogg:
http://schitzo-cookie.blogspot.com/2011/05/extremely-loud-incredibly-close.html

Jenny Li

2011-05-30

Betyg

En annorlunda bok. Berättad med flera olika berättarröster och perspektiv, väver den en nära, vacker och berörande historia. Lite "svår" bitvis, det poetiska anslaget distanserar lite, istället för att närma och gestalta.

Engelska Väninnan

2011-03-07

Betyg

Den har definitivt sina förtjänster. Men jag tröttnar. För maniererad?

Klinga

2011-02-03

Betyg

Jag började med en fyra men den växte efter jag slutat läsa den. Det är en myllrande, fantastisk berättelse. Den är skriven på ett begåvat och experimentellt språk. Men framför allt bär den med sig en känsla som är så otroligt stark. Den väller fram när jag närmar mig slutet och fortsätter att kännas efteråt. Det är kärlek, förlust, sorg, ensamhet, gemenskap i en fin mix.

Natasha Illyés

2010-11-11

Betyg

Sorglig och språkrik. Underbar och svår på samma gång

N

Natalie S

2010-10-03

Betyg

Min absoluta favorit bok genom tiderna.

Max Kern

2010-09-15

Betyg

År efter år tjatade olika personer "du måste läsa Foers, "Extremely loud & incredibly close", jag förstod dock aldrig varför jag skulle göra det... Inte förrän nu när jag läst den. Snyggt romanbygge, komplext, fantasifullt, hypnotisk...

Lotta Berling

2010-09-07

Betyg

Det här är en riktigt, riktigt bra bok. Ofta trollbinds jag, men inte hela tiden - därför blir det inte en femma. Ett litterärt verk av hög klass: imponerande, äkta och mycket fin. Även språkligt och formmässigt intressant och väl genomförd. Jag har fortfarande inte läst ut Allt är upplyst, trots upprepade försök - den fångar mig inte alls. Men det gör verkligen Extremt högt och otroligt nära. Rekommenderas!

Betyg

Jag har nog aldrig läst något där huvudpersonen är så levande, där berättelsen är så rolig och så hjärtskärande sorglig på en och samma gång. Det finns få författare idag med Safran Foers känsla för språk och berättartalang - om någon...

Hanna H

2010-06-09

Betyg

Helt otroligt bra!

Johanna Carlsson

2010-05-30

Betyg

Handligen är jättefin och väldigt gripande och sättet som det berättas är hur bra som helst.
Dock hade boken blivit ännu bättre om författaren hade använt ny rad vid dialoger. Det förstörde läsning för mig då jag tyckte det var mycket svårare att hänga med under långa dialoger.

Eva Pettersson

2010-05-29

Betyg

Skratt blandas med gråt när man läser om pojken som förlorade sin pappa i 11 september-attacken. Annorlunda, välskriven och otroligt bra!

Nils Thor

2010-05-27

Betyg

Den var mycket bra och bitvis gripande. En väldigt annorlunda berättelse. Men även en del longörer.

E. MILIE

2010-04-06

Betyg

Superinspirerande bok, verkligen. Jag är lite ledsen bara över att den tog slut så snabbt i bokrean.

Maria L

2010-04-05

Betyg

En bok som har alla rätt och som borde vara fantastisk, ändå når den inte fram till mig. Känns för konstruerad, författaren har ansträngt sig lite för mycket. För den som vill läsa något riktigt originellt och gripande rekommenderar jag "Kärlekens historia" av Foers fru, Nicole Krauss.

Aida Olivia Grimrin

2010-04-04

Betyg

Underbar, underbar! En rörande bok om en pojke som söker finna sig till rätta i livet utan sin far. Läs, läs, läs!

Anna Malmqvist

2010-03-25

Betyg

Extremt fantastisk och otroligt bra

Klara Malmqvist

2010-03-24

Betyg

Helt otrolig bok! Det bästa jag läst!

M

Michaela Björkwall

2010-03-23

Betyg

Jag är förälskad i den här boken

Lisa Wiklund

2010-03-23

Betyg

Så fin och så sorglig och så läsvärd.

Cathrin Wentzel

2010-03-16

Betyg

Svag fyra

ebba bjelkholm

2010-03-08

Betyg

Jag blev så oerhört rörd av den här boken och av 9-åriga Oskar som den handlar om. Otroligt vackert, sorgligt och gripande. Och Safran Foer har ett så fantastiskt språk så att det var en fröjd att gråta mig igenom boken.

Emma Utter

2009-12-22

Betyg

Jag är så tagen så att orden inte räcker till...! Så vackert, så sorgligt, så genialt. Wow!

Moa Larsson

2009-09-16

Betyg

Ett mästerverk.

S

Sofie Pocock

2009-09-06

Betyg

asbra bok! man minns hur man tänkte då man var liten själv. bästa boktipset jag har!
läs den!
//SOFIE

Annika Bengtsson

2009-08-27

Betyg

Det är en av de absolut bästa böcker jag läst. Så sorglig - och så underbart rolig. Så fantastiskt bra skriven.

FranZone c”,)

2009-08-11

Betyg

Huvud-personen Oskar påminner om Oscar Wao, men vad hände med nyckeln på slutet?

Maria Klamas

2009-06-09

Betyg

Faktiskt riktigt bra, jo för en till bok om 11 sept hade jag inte jättelust med, i och med alla dokumentärer och filmer som växte upp som svampar ur jorden... men denna hade ett annat dramaturgiskt upplägg och där kom katastrofen som bihistoria till något mycket större...

Karin Waller

2009-04-13

Betyg

En av de sorgligaste böcker det varit mig ett stort nöje att läsa. Underbart skriven, originell, unik, heartbreaking och ändå med humor. Och det låter klichéartat när man får reda på vad den handlar om, men klichéer behöver man inte oroa sig för det minsta. Det är inte en ’vacker och trösterik bok om sorg’, det är en riktigt bra roman. Om sorg.

9-årige Oskars pappa dog i World Trade Center. Två år efteråt är Oskars stövlar fortfarande väldigt, väldigt tunga och han tänker vitt och brett, frågar, söker, sover inte, ger sig själv blåmärken och uppfinner saker som ska göra människor tryggare. Till exempel uppfinner han en skjorta av fågelfrön, så att människor skulle kunna klara sig i situationer då man borde kunna flyga… Han har en enorm hemlighet om den värsta dagen. Han hittar en nyckel i pappans klädkammare och blir besatt av att hitta låset den öppnar.

Efterhand som Oskars historia skrivs fram kommer också hans farföräldrars historia: de överlevde brandbombningen av Dresden. Är vi deprimerade ännu? Men det är en underbar bok med makalösa berättarröster. (Och jag som skyr pojkårsskildringar – men dethär är inget i närheten av någon sådan.) Jag skulle ha strukit under en massa av den överflödande rika texten, ringat in det med rödpenna, men jag kunde inte sluta läsa.

Förslag på musik: Beatles