
Möt de politiska fundamentalisterna - människorna bakom dåden Hösten 2004. En omfattande vandaliseringsvåg drar genom Mellansverige. Gruppen som ligger bakom har kopplingar till den nazistiska rörelsen och vill starta en revolution. December 2005. En vallokal attackeras med en brandbomb. Några som påstår sig utgöra en svensk gren av al-Qaida har utfört handlingen och hotar med nytt våld. Februari 2006. På McDonald?s i Nyköping hittas en gömd brandbomb.En militant vänstergrupp tar på sig attentatsförsöket och menar att avsikten var att döda så många som möjligt. Extremister är historien om tre uppmärksammade politiska våldsaktioner de senaste åren. En nära berättelse om människorna bakom attentaten. Magnus Sandelin diskuterar också omgivningens och samhällets syn på extrempolitiska rörelser. Varför uppfattas viss politisk fundamentalism som harmlös...
Visa mer
Recensioner
Betyg
Magnus Sandelin har skrivit en bok som tar upp den gemensamma nämnaren för alla extremister. Med Sandelins egna ord är det att de ?tar sig rätten att sätta sig över de av samhället givna ramarna för vad som är tillåtet att göra? (s. 150). De som menar att Sandelin har skrivit en dåig bok eftersom han jämför nazister med kommunister och islamister har missat poängen, som åar att Ideologin är underordnad åsikten att ändamålen helgar medlen.
Det lyckas han få fram i sina tre fall där han genom en rad intervjuer får fram vad som driver de invlandade personerna, och varför de trots allt kan kallas för extremister.
Betyg
Tycker Magnus Sandelin överdriver när kan kallar de få militanta grupper i sverige för extremister, på sin hög är det vandaler som drömmer om att starta revolution i Sverige men vägen från att krossa fönster till att sätta igång ett krig är lång, och jag tycker inte att någon av dessa grupper som Magnus skriver om har varit i närheten av det.