Evig natt: En arktisk spökroman

Paver, Michelle

| 2011

Flag from sv

144


Året är 1937 och 28-årige Jack lever ett hopplöst liv i London – han är fattig, ensam och har fått ge upp sina drömmar om att studera vidare. Men så får han sitt livs chans: han blir erbjuden att vara med som radiotelegrafist på en arktisk expedition. Fem män och åtta polarhundar korsar Barents hav, ser midnattssolen och slår läger i en avlägsen, obebodd vik i Spetsbergen i Norge, Gruhuken. De jagar, dricker whisky och lever ett liv som är ljusår ifrån den smutsiga dimman i London.Men den arktiska sommaren är kort. När nätterna åter blir mörka känner Jack ett krypande obehag. Han ser en mörk gestalt stiga upp ur havet, men vågar inte berätta om det för sina vänner. Inbillade han sig bara? Mörkret tilltar. En efter en tvingas expeditionens medlemmar att ge sig av, och till slut är Jack ensam kvar. Hur ska han klara fyra månader ensam i mörkret? Den eviga arktiska natten kan man...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

amanda hildur

2018-01-17

Betyg

Okej jag läste egentligen den här på engelska men hittar inte den för recension.

Är så sjukt fascinerad av polarexpeditioner och Arktis (yes Bea Uusma det är kind of ditt fel, samt pappas också) så den här boken föll i god jord vad gäller skådeplats samt plot. Bra beskrivningar av landskap, ensamhet och paranoia. Krypande skräck som förvisso helt plötsligt speedar upp till en nivå där jag inte riktigt hänger med på slutet (och tappar sin femte stjärna i farten) men när boken är som bäst (i mitten ungefär) ligger jag och vrider mig av obehag och sneglar mot sovrumsdörren efter en skepnad med olika höjd på axlarna.

T

Therese Olsson

2017-06-17

Betyg

Underrubriken "En arktisk spökroman" känns lämplig. Helt ok bok.

Åsa Carlsson

2015-10-24

Betyg

Historien är skriven i form av huvudpersonen Jacks dagboksanteckningar, hans upplevelser kryper på så vis nära inpå (man läser romanen med klar fördel sent på kvällen). Det här är psykologisk spänning på hög nivå, det är rent, enkelt rakt, briljant välskrivet. Hela boken igenom finns ett driv som gör den svår att lägga ifrån sig. Äntligen en spökroman som skrämmer, och det krypande obehaget byggs rysligt väl upp på ett mycket proffsigt sätt. En ny favorit helt enkelt! Läs mer: http://ibokhyllan.blogspot.se/2015/10/evig-natt-av-michelle-paver.html

Anna Hedenstedt

2014-11-30

Betyg

Riktigt kuslig spökhistoria av klassiskt snitt! Brr. Snabbläst, mysigt ryslig. Egentligen som gjord för jullovsläsning.

Betyg

Spännande läsning i höstmörkret.

Tomas Karlsson

2013-11-20

Betyg

Mycket bra stämningsfull bok, perfekt att läsa medans vintern tränger på.

E

Emelie G

2013-04-13

Betyg

Ganska spännande men tråkigt skrivet.

Monika W

2013-02-02

Betyg

Det här är en bok som det känns som att alla har läst och älskat. Mina förväntningar var ju skyhöga när jag till slut bänkade mig med den och hoppades på riktig vinter under tiden. Nu blev det inte direkt någon arktisk kyla, men det var i alla fall minusgrader. Och kanske var det lika bra att likheterna med boken inte blev för stora. Läs mer på http://bokslut.blogspot.se/2013/01/evig-natt-av-michelle-paver.html

Nettan Läslus

2013-01-16

Betyg

spännande, skrämmande, fobisk. en spökhistoria utan dess like. dessutom fina naturbeskrivningar. och man blir kär i en hund i boken. kan inte bli mycket bättre enligt mej. en sträckläsare!

Gunilla Jönsson

2012-07-12

Betyg

Jag är förvånad över alla höga betyg denna bok fått. Inte alla spännande och tråkigt skriven, tycker jag.

Jasmina <3

2012-05-05

Betyg

Detta var en lättläst bok & jag tyckte att den var både spännande och bra men inte ett dugg läskig =)

Marc Moore

2012-03-29

Betyg

Den var snabb och "lättläst" fast på ett annat sätt var den tung och obehaglig, inte mysig på S King vis utan snarare som Mörkrädd av Andreas Roman.
En känsla av sorg och obehag hänger sig kvar.

Bells .

2012-03-25

Betyg

Inte så skrämmande spökhistoria men däremot så gillade jag mycket den arktiska vildmarken som beskrivs och vintermörkret .. och om att vara ensam!

Anette Carlsson

2012-02-22

Betyg

En otroligt bra spökistoria!

Simon S

2012-02-10

Betyg

Miljöerna och stämningen är så verkligt beskrivna att bara det nästan är kusligt. Ett evigt mörker, ensamheten men ändå närvaron av något. Samtidigt som denna bok är skrämmande så är den faktiskt också mysig och värmande. Framförallt då man läser om relationen mellan Isaak och Jack.

Karin Söder

2012-02-05

Betyg

Mmm, hon har ett sätt att skriva som verkar så 'effortless'. Tycker om storyn, spänningen och karaktärerna. En bok att rekommendera!

Lena Floser

2012-02-03

Betyg

En rysare av gammal hederlig modell, berättad i dagboksform. Kylan och mörkret kryper in under skinnet på en i en effektivt berättad skräckhistoria. Kanske blir den extra effektfull av läsas i dessa mörka och kalla tider.

Betyg

boken letar sig in, man känner den arktiska kylan och klaustrofobin......

A

Anna Nyman

2012-01-08

Betyg

Baksidetexten om problemet med att läsa den på natten stämmer verkligen! Krypande obehaglig stämning, mycket bra utfört. Tycker dock att början och slutet skulle vara mer synkade. Känns som hon skrev början innan hon visste hur hon ville avsluta.

FranZone c

2011-12-12

Betyg

Nnogrannt förarbete! för denna verklighetstrogna "skräck-is"!
I stil med "Med örnen mot polen" (om Andrés ballong-färd)!

Marianne Skoglund

2011-12-03

Betyg

Så välskrivet och stämningsfullt! En brevroman som andas Dracula och Frankenstein. Underbara miljöbeskrivningar och en krypande obehaglig stämning som gradvis trappas upp. Jag ger två tummar upp!