Eva Braun

Tarja Ahlgrén

2015-05-20

Ambitiöst och heltäckande, inte bara om Eva Braun utan också om Hitlers övriga dambekanta. Dock för torrt överarbetat för att tilltala en normalintresserad läsare.

Kristina Simar

2012-07-02

Heike B Görtemarker har följt upp alla existerande spår om Adolf Hitler och Eva Brauns förhållande, men tyvärr har det inte funnits mycket att hitta, det hon hittat har hon i alla fall lyckats få ihop till en biografi. Det var en intressant bok att läsa om Eva Braun, hennes vänner och förhållande till Hitler. Men det återstår nästan lika många frågor som innan jag läste boken. Vem var Eva Braun egentligen och varför blev hon Hitlers kvinna? De inblandade i Hitlers liv har sett till att bränna upp det mesta material som funnits om dem, så svaret på dessa frågor lär vi aldrig få veta.

Maria Eriksson

2012-04-21

Den chockerande erfarenheten att till och med ett ”modernt, och framåtsträvande kultiverat samhälle” otroligt snabbt kan ”sjunka ner i barbari” påverkar oss utan tvekan ännu idag säger historikern Heike B Görtemaker. Forskning pågår fortfarande för att tyda fenomenet ”Hitler” och i sin bok Eva Braun, kvinnan som älskade Hitler, studerar hon hans älskarinna och de människor som hörde till Hitlers privata krets.

I oktober 1929 var Eva Braun 17 år och anställd som assistent i fotoateljén hos den nazistiske fotografen Heinrich Hoffman i München, när den 23 år äldre mannen presenterades för henne. Det blev upprinnelsen till en 14 år lång relation som slutade med det gemensamma självmordet i bunker i Berlin 1945. Hon kom från ett småborgerligt hem och älskade mode, film och jazz och läste Oscar Wilde (förbjuden i Tyskland efter 1933), reste och sportade. Som förebild för den nazistiska kvinnan passade hon inte riktigt in och relationen dem emellan var dold för allmänheten, eftersom det ingick i Hitlers image att han var ”gift med det tyska folket”, och inte kunde ha någon annan brud.

Görtemaker anser att Eva Braun har blivit förbisedd inom forskningen och argumenterar för att en studie om deras gemensamma privatliv skulle ge en bild av Hitler som människa, ingen demon, och därmed nyansera bilden av nazismen som fenomen. Memoarförfattare har hävdat att politik inte diskuterades när kvinnorna var närvarande och att de inte hade något politiskt inflytande, men Görtemaker hävdar att de sannolikt hade ett mer inflytande än vad som har varit känt. Braun hade en självklar roll vid vistelsen i Obersalzberg – vid middagar satt hon vid Hitlers vänstra sida, hon tillrättavisade honom när han var sen till middagen och indikerade när han pratat för länge.

Uppnår då författaren sitt mål? Nja, källäget är begränsat. Av Eva Brauns brev finns bara ett fåtal bevarade, sekundärkällorna har trovärdighetsbrister som hon diskuterar på ett bra sätt, men det finns helt enkelt för lite intressant material. De fotografier som Braun själv eller andra tagit är bra, men någon inträngande bild i Hitlers privatliv får vi inte. Mycket stannar vid spekulationer, eftersom de överlevande vännerna hade skäl att distansera sig från Hitler vid krigets slut.
(Publicerad i Norran 21 april 2012)