En fredagsnatt i maj slocknar plötsligt all kommunikation mellan Spanien och omvärlden efter rapporter om en serie attacker som verkar kopplade till varandra.I Spanien vaknar folk upp till en levande mardröm när det visar sig att en livsfarlig smitta, som gör folk aggressiva och okontrollerbara, börjat spridas som en löpeld.När nyheter om katastrofen når ut gör grannländerna vad de kan för att försöka hindra smittan från att spridas över gränserna, men hur kontrollerar man horder av flyende människor?Vad händer när samhället kollapsar? Vad är människor villiga att göra för att rädda sig själva?I ?Europa pandemus? får vi följa en kamp för överlevnad i en värld som plötsligt kastats in i ofattbart kaos. En värld där det står klart att hotet inte enbart utgörs av de smittade?
2020-11-30
Denna bok tog inte ens en dag att läsa ut. Spänning från första sidan till sista. Riktigt bra skrivet, språket fångar en. Jag gillar verkligen handlingen. Vanligtvis brukar jag ha lite svårt för zombieliknande berättelser men jag har inte det minsta svårt med denna. Peter Westberg får den att verka verklig och jag kan lätt föreställa mig att detta skulle kunna hända när som helst. Har nästan inget att anmärka på, det enda är ett fåtal meningar där orden har delat på sig fel. Sen också att han refererar till Frost 2, innan den ens har kommit ut, något som jag som stort Disney-fan reagerade på. Men det är bara små petitesser. Det är en riktigt bra bok som jag rekommenderar alla att läsa!
Jag kan riktigt känna det dystopiska och mörka förfallet i Europa Pandemus. Peter Westberg lyckas med både detta och att lyfta karaktärernas omtumlande känslor som uppstår i tumultet när vetskapen om deras existens är hotad. Tanken på att man reagerar på olika sätt i sådana situationer och att olika grupperingar bildas för överlevnad genom att vi som människor har olika värderingar i livet är väl representerad i romanen. Men det som tydligast lyfts är människans humanistiska natur som värnar om inte bara de närmaste personerna i sin omkrets utan också individer de möter i nöd. Karaktärerna är trovärdiga i sitt agerande. Framför allt tilltalar det mig att författaren har skapat flera starka och modiga kvinnokaraktärer.
Smittan sprids i rekordfart och skapar oro och rädsla och bidrar till ett starkt spänningsmoment. Som läsare måste jag bara nå fram till slutet snabbt. Alltså en bladvändare. Skräckscenerna är rikt skildrade och förstärker spänningen. Även miljöbeskrivningarna av förfallet och situationen av att vara avskärmad från kontakten med omvärlden beskrivs med genuin känsla. Denna bok lämnar mig helt perplex och gör att jag måste läsa uppföljaren. Alla dystopi och skräckälskare, missa inte denna roman!
Spanien drabbas helt plötsligt av en smitta som snabbt sprider sig vidare ut i Europa. De som blir smittade blir efter ett tag aggressiva, och ger sig på andra människor. De sliter loss köttstycken som de äter. De är ute efter alla de ser. De friska kämpar för sin överlevnad.
Vi får följa Marta i Spanien, och Georg i Stockholm. Det är två olika berättelser med några månaders skillnad, men som binds ihop i slutet.
Wow, vilken bok. Den fångade mig direkt. Spänning direkt från början ända till slutet, som slutade så spännande att jag hoppas att fortsättning kommer fort.
Den är läskig, otäck och sorgsen, men det finns även vänskap, kärlek och hopp.
Boken är lättläst. Jag sträckläste den, för det gick inte att sluta läsa.
En blandning av medmänsklighet o blodigt vansinne!
Detta är min andra dystopi någonsin och jag måste medge att det är något som drar med denna typen av böcker. Om jag sen har haft tur och fått tag på två ovanligt bra, det vet jag inte. Dock tror jag mig ha konstaterat att det är bättre med böcker än med film. Även om det är väldigt blodigt och slafsigt med köttslamsor och benpipor så känns det inte lika överdrivet i en bok som i en film.
Här får vi följa två olika berättelser, två olika tidslinjer som på något sätt får ett sammanhang i slutet. Dels är det Marta som befinner sig i Spanien när det bryter ut. Och dels är det Georg som befinner sig i Stockholm när epidemin kommer dit. Även om det är några månader mellan de olika berättelserna, och det hoppar lite fram och tillbaka, så upplever jag aldrig det som rörigt på något sätt.
Jag gillar författarens sätt att få in det medmänskliga omhändertagandet som en motpol till allt det råa som händer. Det är högt tempo och jag tycker att boken är både spännande och intressant, inte minst i dessa tider. Med tanke på det öppna slutet så hoppas jag att det kommer en uppföljare inom kort.
Denna var svår att betygsätta, jag valde mellan 3 och 4. Men beslutade mig tillslut för en 4:a. Det är ju trots allt en bok som överraskade mig och har etsat sig fast i mitt huvud.