CD-bok Speltid: ca 8 timmar Uppläsare: Jonas Karlsson I Ett ufo gör entré återvänder Jonas Gardell till Juha och Jenny och de andra barnen i Sävbyholm, som vi lärde känna i En komikers uppväxt. 70-tal är på väg att bli 80-tal. Det är kärnkraftsdebattens år, discots och John Travoltas år, punkens och Sex Pistols år. Nu är de 15 år gamla och går snart ut grundskolan.
Jag har läst igenom alla tre delar i denna serie. Andra delen "Ett ufo gör entre" har fokus på högstadiet. Precis som med "En komikers uppväxt" kastas man tillbaka lite till den åldern. Den är dock lite längre än de två andra böckerna och hade vunnit på att vara lite kortare. Då det blir lite för mycket supa, knulla och röka i upprepning. Jag tycker därför denna delen är svagast.
För drygt sex år sedan hade Fiktiviteter en Gardellördag, vilket gjorde att jag äntligen tog mig i kragen och läste min första Jonas Gardell (En komikers uppväxt). Den i stort sett golvade mig och jag skulle så klart läsa de två andra böckerna också. Det tog mig visserligen nästan två år att hitta Ett ufo gör entré, men att det sedan dröjde ytterligare fyra och ett halvt år innan jag läste den har jag inga som helst ursäkter för. Läs mer på min blogg
2011-10-06
Läst den här så många gånger och den är lika bra varje gång. Jonas sätt att skriva är vemodigt och vackert, och han censurerar ingenting vilket är viktigt om man skiner en sådan är bok.
Den här boken är en slags fristående fortsättning på "En komikers uppväxt" som handlar om barnen som bor i den lilla bortglömda staden Sävbyholm. Detta är en dyster plats där det största målet är att leva lyckligt som en" Svensson familj" med Volvo, villa och vovve. Att vara alldeles lagom är det som gäller här och att inte märkas eller tycka allt för mycket. Läsaren kan se det tydligt i boken genom hur invånarna i staden desperat försöker dölja kaoset som egentligen pågår i deras liv.
Berättaren i denna roman är tonårspojken Juha som nu har börjat sitt nionde år i skolan och man får följa honom och hans familj i strävan efter att passa in, att bilda en personlighet och en identitet utan att bli nedtryckt och trampad till döds av de som hatar allt som är annorlunda. Juhas familj är finsk och följer inte den mallen som finns efter hur människor ska vara i den lilla staden och ibland önskar Juha mer än allt annat att han och hans familj bara ska vara normala.
I ett år ungefär får man följa Juha och de andra i klassen genom högstadiet men det är inte endast ifrån Juhas synvinkel man får se allting utan ibland är det Jenny, Cilla, Roy eller någon annan som berättar. Det är en berättelse om vilket helvete det kan vara när man är ung, en historia om några ungdomars väg ut i vuxenlivet och en saga om en liten pojke som vågade vara annorlunda.
Klassen har sin stränga hierarki som man inte får bryta mot, de fula och bortglömda ska hålla sig på avstånd från de högre stående vackra och populära. Under bokens gång tas man med i en del tillbakablickar och hoppar även framåt i tiden, den vuxna Juha skjuter då och då in med små notiser då han tänker tillbaka på sin barndom och det växlar mellan nutid och dåtid, men inte på ett sätt så att det blir rörigt. Ett antal gånger får man se en och samma händelse men från flera olika synvinklar efter varandra och det hjälper läsaren att få en tydligare bild av karaktärernas personligheter. Exempelvis berättar Juha att tjejerna i klassen snackar skit om Jenny, Jenny berättar att hon känner sig utanför och bortglömd och att några har retat henne, tjejerna berättar hur illa de tycker om Jenny och att de satte henne på plats under lunchrasten, läsaren får då en slags bekräftelse på hur de verkligen är. Man får en bild av vilka som är de elaka och vilka som är de snälla i boken väldigt tydligt genom att se vad de säger och gör, men det intressanta är också att man får följa alla personerna på djupet och se vad som är roten till deras beteende. Även bland de populära i klassen finns en fientlighet mot varandra och man konkurerar om att vara snyggast och bäst. Några har det jobbigt hemma och en annan har bulimi och man förstår då lite bättre anledningen till varför de är som de är.
Man börjar fundera på om det inte är en del av Gardells egen uppväxt som smygs in mellan sidorna i boken för han beskriver allt på ett så hatiskt, inlevelsefullt och lite sarkastiskt sätt så det låter som om han själv har varit med om allt och vet hur det känns. Miljön är inte väldigt detaljerat beskriven men på grund av att Gardell använder så starka ord och känslor får man en tydlig föreställning över hur det hela ser ut. Det ligger en mörk underton i sättet Gardell talar om staden, en sorts svart sarkasm men också en brutalt ärlig beskrivning. Det är en dyster medelsvensk förortsmiljö man får på näthinnan, där en grå känsla av krossade drömmar ligger och pyr i luften blandat med invånarnas hopplösa kamp för att hitta en mening med att leva. I första anblick verkar det vara en lycklig historia, men man behöver bara skrapa lite på ytan så ser man att det inte är så verkligheten ser ut. Misshandel, ätstörningar, mobbning, missbruk, självmordstankar, olycka och elände, det är det staden Sävbyholm är byggt av.
Jag tror att det Gardell försöker förmedla med den här boken är hur man kan formas av en barndom men att man kan gå vidare, att man ska våga bryta sig loss och glömma det förflutna, att man som Juha ska våga resa sig upp och gå därifrån med huvudet högt.
ett ufo gör entré får mig varje gång jag läst ut sista sidan att vilja ta över världen och göra revolution eller dra ihop alla jag fortfarande tycker om och dansa för alltid.
den är fantastisk. jag gillar juha, jag gillar honom mer än i en komikers uppväxt. det enda jag tycker är svårt är att acceptera juhas förvandling i slutet av boken.
men det är ändå slutet jag älskar allra mest.
slutet är som it takes a fool to remain sane med the ark, fast i större format. men jag får precis samma känsla av sista delen av boken som i the arks låt.
gardell är kung och jag hoppas att jag en dag kan formulera mig som honom det skulle vara fint
2011-03-03
Den här boken ska jag läsa igen när jag har tonårsbarn! Och kanske fler gånger än så. Jag älskar Juhas förvandling, när han börjar våga säga emot och våga vara som han vill vara och inte som andra vill att han ska vara. Samtidigt är boken så oerhört tragisk. En känslomässig berg- och dalbana!
2010-08-06
Älskar Gardell som författare. Den här är den bästa i trilogin om Juha och Jenny, tycker jag. Kanske min favorit bland alla hans böcker, tillsammans med "Vill gå hem", "Så går en dag från vårt liv..." och "Fru Björk".
2009-07-01
Jag vågar knappt understå mig att kommentera Jonas, den bästa pennan i världen. Läs bara allt han skrivit så blir du en lyckligare människa. Det här är den absolut bsäta han skrivit.