Ett system så magnifikt att det bländar

Svensson, Amanda

| 2020

Först kom Sebastian, sen kom Clara, sen kom Matilda. Sen kom kalabaliken när en pappa kände för att lätta sig hjärta och någon annans hjärta kom av sig. Den natten föddes inte bara trillingar på Lunds lasarett, utan också nog med hemligheter för en kvarts livstid. Tjugofem år senare: En ung kvinna hänger sig i en dörrkarm. En mamma möter djävulen på en kolonilott i Lund. Sebastian reser till London, Clara till Påskön och Matilda till Västerbotten. Sedan blir allting plötsligt väldigt komplicerat. Hur långt ifrån varandra kan en familj komma innan den upphör att höra ihop? Amanda Svenssons nya roman Ett system så magnifikt att det bländar är en stor familjeberättelse om tre syskon som försöker nå varandra i en värld som blivit alltmer splittrad. Eller är det snarare så att alltför mycket hänger samman? Lösningen kanske står att finna i källaren till en hierariskt...

Maria Jönsson

2023-04-07

Vacker och konstig. Skönt oförutsägbar utan att bli för mycket. Kan inte sluta läsa men nu är den slut.

Martin Ljungqvist

2022-12-30

Magnifik historia med flera karaktärer samt mycket inslag av familj, naturvetenskap, natur, musik och konst. Läsaren får följa tre trillingars liv på olika platser i världen som London, Berlin, Lund, Norrland och Påskön. Allt vävs ihop på ett poetiskt och snillrikt sätt. En av huvudkaraktärerna är hjärnforskare vilket beskrivs med stor detaljrikedom.

Boken innehåller många miljöbeskrivningar, detaljerade gestaltningar och levande karaktärer. Jag gissar på att författaren gillar att göra research för det är många detaljer som känns trovärdiga.

Jag gillade den här boken mycket, särskilt att följa Sebastians liv som hjärnforskare i London och hans knepiga familjerelationer, samt hans excentriske kollega Travis som ser saker i ekvationer och letar chiffer och korrelat. Dock ville jag veta mer om pusslet, den biten lämnades väl öppen för min smak. Ett annat intressant tema i boken handlar om människans påverkan på planeten.

Det är en prisad mastodontroman. Karaktärer, miljöer och detaljer knyts samman.
Efter att boken var slut kunde jag sakna karaktärerna.

Ljudboksversionen är mycket bra och behagligt inläst av Gizem Erdogan.

Karin .

2020-05-23

Stundtals fantastisk!
Men det blev till slut för många ord, liksom staplade på varandra (”hans fötter var barfota”).
Uppläsarens, i mitt tycke, alltför entoniga röst påverkade också helhetsintrycket.

Erika M

2020-05-19

En fantastisk, rik och oväntad bok. Lite deppig ibland, men helt oförutsägbar.

Solveig Andersson

2020-03-12

Talbok, storytel
Bokcirkeln, mars-2020-Inställt möte.
Stundtals superb, men vissa partier kändes malplacerade och onödiga. 3 Stjärnor!

Karin .

2020-02-26

Stundtals fantastisk!

Vilket språk! Vilken berättelse! Jag är imponerad.

Briljant, underhållande & välskriven!