Ett rent helvete

Liljeroth, Anne

| 2020

Danuta är firma Rent Hus mest uppskattade medarbetare. Hon älskar att städa och hon älskar sina kunder. Men eftersom saker sällan undgår henne, reagerar hon allt oftare på hur dåligt hennes kunder mår, trots att de har det så bra. Familjen Seger har slutat prata med varandra och Caroline Seger är nära ett sammanbrott. Ossian Schröder, framgångsrik modeguru, söker efter meningen med livet men på helt fel ställen. Med små och, även för den uppmärksamme, oansenliga gester, försöker Danuta hjälpa sina kunder att se det goda i livet och lära dem att uppskatta vad de redan har. Men budskapen missuppfattas, intrigerna tätnar och Danuta hamnar oförutsett i skottlinjen. Ett rent helvete är en varm historia om oväntade möten och om att finna lyckan där man minst anar den. ANNE LILJEROTH är född 1963 i Skara men bor sedan länge i Stockholm. Hennes första roman på LB Förlag, Jag kan inte...

Trodde att ”Ett rent helvete” skulle vara en väldigt humoristisk bok, men det är en seriös roman om städerskan Danuta som älskar sitt jobb - och kunderna älskar henne. Såpass att deras liv förändras just på grund av henne. Liv vävs samman och är underhållande att läsa om. Slutet är kanske lite väl osannolikt, även Danutas otroliga glädje över att städa (eller?), men det är ju fiktion och i fiktion kan vad som helst hända. Underhållande bladvändare.

Bokdjungeln

2021-07-02

Jag brukar generellt ha svårt att koncentrera mig 100% när jag lyssnar på ljudböcker, men med denna hade jag fullt fokus. Jag tycker att boken är grymt bra! Att jag själv älskar att ha rent runtomkring mig och gärna städar kanske bidrar till min kärlek, men det är inte bara städningen. Det är allt med boken som jag gillar. Från att det handlar om att hitta sig själv till att hitta sig själv i förhållande till andra.
Jag rekommenderar starkt denna ljudbok.

Boken handlar om flera människor men den som håller i trådarna är städerskan Danuta. Danuta kommer från Polen och hon älskar sitt jobb som städerska och är den som alla kunder vill ha för hennes noggrannhet och skicklighet. Men Danuta har en förmåga att göra lite för mycket för sina kunder, hon försöker genom små lappar och broschyrer att få sina kunder att förstå vad de behöver i sitt liv. Ibland kan dessa små meddelanden leda till missförstånd och intriger men även insikter som leder till något bra i hennes kunders liv.

Den här romanen är välskriven med ett lätt språk som gör att läsningen flyter på bra. Boken har ett långsamt tempo och det är något jag inte brukar uppskatta men med denna bok är det annorlunda, på något sätt så trollbinds jag av storyn och kan inte sluta läsa den - skickligt skrivet av författarinnan. Boken är fylld av både humor och svärta och belyser ämne som sorg, kärlek, psykisk ohälsa, att uppskatta det man har - det är så lätt att komma in i vardagslunken och ta mycket för givet, precis som livet är i verkligheten. Bokens slut lämnar möjligtvis dörren lite på glänt för att kanske få läsa en fortsättning om Danuta något jag skulle gilla. En bra bok med eftertanke och som överraskade mig positivt.

Lollos bokhörna

2020-11-16

Det här är en bok jag tyckte mycket om. Jag tycker att Anne lyckas få fram karaktärernas personlighet och känslor på ett fantastiskt sätt. Boken är gripande, humoristisk och allvarlig - allt på en gång!

”Ett rent helvete” är en berättelse om oväntade möten, missförstånd och att hitta lyckan där man minst anar det. Jag tycker om Daunta, hon är en underbar karaktär och jag tycker om hur hon försöker med små gester hjälpa sina kunder att det goda i livet och uppskatta det som de redan har. Även om hennes gester ibland missförstås. Boken är välskriven och fylld med värme och känslor.

”Ett rent helvete” är en underbar och underhållande berättelse om relationer och att hitta sig själv. Det är en bok jag rekommenderar varmt.

Annika Olsson

2020-10-24

Uppfriskande och tänkvärd.

B

Bettan_bokprataren

2020-10-18

Jag skulle nog säga att den här berättelsen faller under genren relationsroman/feelgood.
Vi möter den härliga Danuta en karaktär som jag både tycker om och blir lite irriterad på. Varför det får du nog ta reda på själv annars blir det för mycket spoilers. Men hon berör mig. Det är en varm historia med flera oväntade möten som leder till olika vändningar i romanen vilket gör den omväxlade och snabbläst.

Ett rent helvete är en roman som belyser en rad olika saker som är en del av mångas vardag, viktiga ämnen som utmattningssyndrom och depression, men inte minst att hitta sig själv och sin identitet.
Annes sätt att skriva och att beskriva karaktärer fångar mig från första sidan och jag vill verkligen lära känna dem mer. En riktig fin skildring med underton av såväl svärta som av humor och glädje.

Jag gillar att kapitlen belyser en individ åt gången och det blir lätt att följa dem på det sättet.
En riktig bladvändare och slutet lämnar en del dörrar på glänt för en fortsättning, eller?

Stinas_boksida

2020-09-20

Danuta kom till Sverige från Polen för 10 år sedan. Tanken var att hon skulle jobba ett par år för att tjäna lite pengar, och sen åka hem till Polen igen.
Hon älskar att städa, och är en väldigt omtyckt städerska på företaget Rent hus.

Caroline Seger jobbar på en fin advokatbyrå, där hon har hand om personalen. Hemma har de slutat prata och glider ifrån varandra mer och mer. Till slut brister allt.

Ossian Schröder har nått sina drömmar, och känner sig tom. Han bedövar det med fester och kvinnor, medan han söker meningen med livet.

Danuta älskar sina kunder lika mycket som städningen, och när hon ser att de behöver en puff i rätt riktning, försöker hon med små gester hjälpa till. Men ibland blir det bara fel.

Detta är en härlig relationsroman/feelgood. Danuta är en karaktär som jag tycker om. Hon berör mig. Det är en varm historia med flera oväntade möten.
Jag hade önskat ett lite längre slut, då jag tyckte slutet blev för snabbt avklarat.
Streckläste boken och gillar den mycket.

Monika W

2020-09-16

Jag har ett helt gäng böcker av Anne Liljeroth i hyllan. Av någon anledning så har det inte blivit så att jag har läst någon av dem. Trots att jag har varit nyfiken på hennes författarskap ganska länge nu. Mina funderingar var att jag skulle plocka in henne på min Boktolva nästa år. Men så dök Ett rent helvete upp som en överraskning och jag bestämde mig för att nu var det dags.

Jag har förstått det som att "alla andra" som läst denna fullkomligt älskar Danuta, städerskan och jag känner mig rätt ensam om att nästan bli vansinnig på henne. Hon styr och ställer med andras liv, men vägrar envist att ta tag i sitt eget. Jag tycker att hon är en beskäftig, självgod, snokande besserwisser och jag hade blivit tokig på henne om jag haft henne som städerska. Tänk bara, hon sorterar om i bokhyllan hos en av kunderna ;o Det är inte det enda hon gör och jag kan väl säga, om jag ska gissa, att jag hade reagerat exakt likadant som Caroline när hon hittade det hon hittade. I sin iver att hjälpa så blir det ofta(re) så att Danuta stjälper. Det bästa med henne är hennes yrkesstolthet. Den borde alla ha, oavsett vad de gör.

Ett rent helvete handlar om precis det den heter. Hur man liksom bara hittar sig själv på en plats som inte är så bra och inte vet hur man ska ta sig därifrån. Kanske är detta mer en feelgood, med tanke på slutet. Här finns i alla fall tillräckligt med svärta för att det ska vara en bra feelgood i så fall. Jag gillar att slutet ändå lämnar en del dörrar öppna.

OBS! Detta är en kraftigt förkortad text. Hela finns på min blogg, https://bokslut.blogspot.com/2020/09/ett-rent-helvete-av-anne-liljeroth.html

Idas Recensioner

2020-09-06

Ett rent helvete är en roman som tar upp flera jobbiga, men viktiga ämnen som depression, utmattning, sjukdom och att hitta sig själv. Ännu en gång förundras jag över Anne Liljeroths förmåga att få fram karaktärernas känslor och personligheter. Berättelsen om Danuta, Familjen Seger och Ossian är helt underbar och den skapade mycket tankar och känslor hos mig. Handlingen är fylld av missförstånd, ångest, sorg och hela berättelsens uppbyggnad är otroligt välgjord och genomtänkt. Dock kände jag att slutet gick alldeles för snabbt.

Eftersom man får följa flera personers problem och konflikter kändes det snabba slutet lite för enkelt, jag hade velat få en djupare inblick i hur karaktärerna löste deras problem och hur de sedan mådde efter det. Handlingen går verkligen in på djupet kring problemen, och det finns också ett otroligt fint djup i alla karaktärer. Men det saknades någonting i slutet som skapade en ofärdig känsla.

Bortsett från detta så tyckte jag verkligen om Ett rent helvete. Sorgen och ångesten framgår så tydligt i handlingen att jag kände det i hela kroppen, jag ville hjälpa alla dessa karaktärer och lösa alla deras problem. Generellt är Ett rent helvete en fin berättelse om att hitta lyckan i sitt liv, och att börja se saker från den ljusa sidan. En otroligt vacker och välgjord bok som är värd att läsas. Varmt tips!

Fantastisk, fin & underhållande!