Ett oväntat arv

Ymén, Sofia

| 2020

När Madeleines föräldrar omkommer i en bilolycka står hon plötsligt ansvarig för hela familjen Fors ägor: en hästgård som vandrat genom släkten i flera generationer. Visserligen delar hon arvet med sin bror Erik, men han är mer intresserad av ryttartävlingar runt om i Europa än att ta hand om gården. I hovslagaren Henrik, en vän till familjen, finner Madeleine både stöd och en oväntad attraktion. Det finns bara ett problem: Henrik var den som körde föräldrarnas bil natten de krockade. För att få hjälp med ruljangsen på gården bestämmer sig Madeleine för att skriva varsitt brev till sina tre bästa barndomsvänner tjejerna som precis som henne själv älskade hästar som barn men som idag lever helt andra liv. Kanske kan de enas igen, och samtidigt vända gårdens ekonomi. Men i familjen ruvar hemligheter som kommer att sätta käppar för Madeleines planer. Ett oväntat arv är den första delen...

Ett oväntat arv är första delen i Kungsbackakvartetten och det är en lovande start på serien. Vi får följa fyra olika personer och deras vardag. Jag gillar blandningen mellan personligheterna.

Madeleine är tjejen vars föräldrar omkommit i en olycka och hon står plötsligt ensam att driva hästgården vidare. Egentligen är hon inte ensam, utan delar ansvaret med sin bror, men han tävlar i hästhoppning och åker iväg tidigt i boken. Henrik var med i bilen när Madeleines och Eriks föräldrar förolyckades och förlorade då både sitt levebröd och sina närmaste vänner, eftersom han körde när deras föräldrar togs ifrån dem. Iris är Madeleines och Eriks mormor med en ganska trasig bakgrund. Hon är strikt och har inte särskilt mycket kontakt med sina barnbarn. Under bokens gång nystar Ymén i Iris bakgrund. Den fjärde personen är en väninna till Iris som finner sig i rollen som medlare mellan mormor och barnbarn och egentligen lite som spion å mormoderns räkning.

Då jag inte är en hästtjej var jag lite orolig över att det skulle bli alldeles för mycket om djuren för mig, men det var det inte. Visserligen är det en hel del hästprat och information men det kommer liksom i förbifarten och är inte den allra viktigaste delen av historien. Jag blir så medryckt i allt annat som händer att jag inte ”bryr” mig om hästarna.

Det är en bra blandning i persongalleriets karaktärer. De särskiljer sig verkligen från varandra i sätt att vara och att prata. Jag gillar Iris stenhårda fasad som man får fler och fler förklaringar till längs bokens gång och det gör att jag går från att ogilla henne till att tycka om henne. Ett oväntat arv är en bladvändare och när jag väl satt mig ner med den slutar jag inte läsa förrän det är färdigt. Nu läste jag den som e-bok genom Storytel och behövde ta kortare pauser för att vila ögonen men hade jag haft den som vanlig bok hade jag läst den pärm till pärm i en sittning. Det är inte rakt igenom lättsamt, för det finns en hel del svårigheter och gripande berättelser, men det är ändå lätt läsning. Det händer väl inte så mycket oväntade saker, men eftersom det ändå är en feelgood så gör det inte mig något. Det är resan till det förväntade som är målet.

Jag ser definitivt fram emot fortsättningen på serien för att se hur det går på Fors gård och kanske framförallt hur det går för Iris, om hon fortsätter att töa fram eller om hon hårdnar igen.

Anette Holgersson

2020-11-02

Den var bra och intressant. Jag gillade boken. Tycker om helhet i boken. Jag tycker att själva berättelsen är intressant och karaktärena är intressanta med. Den är bra skriven och jag tycker att den var riktigt trevlig att lyssna på. Den tog slut lite fort bara tycker jag.

Monika W

2020-10-31

Jag blev väldigt taggad när jag såg att Ett oväntat arv skulle bli boken för oktober i Feelgood-Kollektivet. Den lockade mig direkt när jag såg den och främsta anledningen var att den utspelar sig i Kungsbackatrakten, där jag höll till mycket i min ungdom. Någon hästtjej var jag aldrig däremot, även om jag, som vuxen, gick på ridskola i några år. Dock har jag alltid uppskattat hästar som varelse, de är väldigt vackra att titta på.

Det blir ett extra plus för miljöerna, där känner jag mig hemma, och det blir även lite glimtar från Göteborg. Min hemlängtan blir omedelbar. Mina... problem med boken beror på det som jag alltid har svårt för.

Ett oväntat arv innehåller inte speciellt mycket hästsnack, det kunde gott ha varit mer. Annars får man precis vad man förväntar sig, varken mer eller mindre. Det är hemligheter, relationer, grannfejder och lite hästar.

OBS! Detta är en kraftigt förkortad text. Hela finns på min blogg https://bokslut.blogspot.com/2020/10/ett-ovantat-arv-av-sofia-ymen.html

Feelgood, men väldigt förutsägbar. 6/10.

Eva Möller

2020-10-03

Slukade du hästböcker när du var barn så kommer du älska denna. En riktigt mysig feelgood i en hästdoftande miljö. Vi får följa huvudkaraktären Madelein som ensam blir ansvarig för familjen Fors gård efter föräldrarna förolyckades i en bilolycka. Spännande vändningar och familjehemligheter krånglar till tillvaron. Betyg 4 av 5

Pia Gummesson

2020-09-19

En liten pärla i feelgood anda!En hästgård, spirande känslor och hemligheter från det förflutna. Detta är första delen i Kungsbacka kvartetten,av en duktig författare Sofia Ymén.

Lollos bokhörna

2020-09-07

”Ett oväntat arv” är den första delen i Kungsbackakvartetten. Madeleines föräldrar omkommer i en tragisk olycka och kvar står hon och brodern Erik med familjens hästgård, en gård som funnits i släkten genom generationer.

Ett oväntat arv är en charmig bok om kärlek, vänskap, familjehemligheter och sorg. Historien växlar mellan nutid och dåtid och bit för bit får vi pusselbitarna till de gömda hemligheterna kring karaktärerna på hästgården Fors gård.

Jag tycker om hur Sofia bygger upp sin historia och hur hon gör karaktärerna och miljöerna så levande. Man börjar läsa, sjunker in i handlingen och känner sig hemma där. Det är en underbar läsupplevelse och jag är glad att det kommer fler böcker! Sofia kan feelgood och har du inte läst så gör det och njut!

Minna Matson

2020-08-15

Relationer, hästar, lite kärlek, familj, hemligheter och en kämpaglöd. Varm feel-good.