Ett nytt land utanför mitt fönster

''I början då jag var en främling som skulle erövra främlingskapet kastade jag mig över det nya språket likt en utsvulten hund över en saftig köttbit. Jag åt upp svenskan. Jag fyllde min mun med ord, tuggade dem, svalde dem. Jag tog vissa ord i min mun som praliner. Fors, älv, flod, fjäll, berg, hav, vik, sol, moln, regn, snö, dag, natt. Jag föll platt för den svenska naturens enstavighet. Som författare har jag aldrig varit friare än i dessa första dikter då skrivandet inte var bundet vid futtigheter som mening, betydelse, avsikt. Men det är bara en gång i livet man kan skriva på det sättet.'' Theodor Kallifatides sammanfattar i denna avklarnade och nakna berättelse främlingens villkor och möjligheter.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Nicklas Björk

2019-07-16

Betyg

Boken består av reflektioner om utanförskap och att vara främling i både i sitt hemland och i sitt nya land med en del intressanta metaforer. Jag blir dock aldrig berörd, men jag antar att jag är en kråka som inte förstår näktergalens sång.

Tommy -

2018-04-26

Betyg

En klockren blandning av språk, filosofi och erfarenheter. Rekommenderas.

Johanna Smeds

2013-07-29

Betyg

Det finns gott om böcker som är överhajpade, som det talas väldigt mycket om men som efter en genomläsning visar sig vara rätt medelmåttiga. "Ett nytt land utanför mitt fönster" av Theodor Kallifatides är däremot en underhajpad bok. Det kan ju också vara så att den var väldigt hajpad när den kom ut 2001, men att jag i all min tioårighet och Kitty-fixering missade alltihopa. Författaren är av grekiskt ursprung men har bott i Sverige sedan ung vuxen ålder och detta är bokens utgångspunkt. Bokens handling på en rad: Kallifatides filosoferar kring främlingskap och identitet, utgående från sina egna erfarenheter. Jag var osäker på om jag skulle låna den här boken, för hur kul är det egentligen att läsa om nån gammal gubbe som navelskådar sig själv? Riktigt kul, faktiskt. För det råder ingen tvekan om att Kallifatides är en riktigt intelligent gubbe, som lyckas berätta om sina egna erfarenheter på ett sätt som gör att det känns relevant för andra. Dessutom gör han knivskarpa och klockrena iakttagelser angående såväl (det svenska) samhället som allmänmänskliga tendenser. Främlingskap och identitet är tidlösa ämnen, som dock känns mer aktuella än någonsin i den postmoderna globaliseringens tid. Det är ett sant nöje att ta del av en så klok människas inre värld.
http://magiskverklighet.blogg.se/

Camilla H

2011-07-17

Betyg

Fint skrivet. Vackra ord. Intressant att läsa.

S

Sara .

2010-11-10

Betyg

En liten bok man blir mycket klokare av att läsa.

jan dalgren

2010-08-08

Betyg

som ett vackert poem. TK undersöker fraämlings-och utanförskap utan något uns av bitterhet. ett mycket vackert undersökande av denna centrala del av livet .för oss andra kanske en möjlighet till lite mer förståelse.