Ett jvla solsken : Historien om journalisten, ventyraren och pionjren

Bremmer, Fatima

| 2017

Den norm- och banbrytande journalisten som wallraffade lngt innan begreppet var uppfunnetHon var den ostyriga pojkflickan som skickades hemifrn fr att bli snll och foglig. Men Ester Blenda Nordstrm lt sig aldrig tmjas.Som Sveriges frsta underskande reporter gjorde hon det ingen annan vgade. Under falsk identitet slet hon som piga p en bondgrd, hon levde ett halvr med samer i Lapplands piskande snstormar och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika. Hon rddade hela byar frn svltdden under finska inbrdeskriget och deltog i en flera r lng expedition till ett farligt vulkanomrde i Sibirien. De banbrytande reportage som hon tog med sig hem frndrade den svenska journalistiken.Ester Blenda Nordstrm var en av sin tids pionjrer och stjrnor. Hyllad, beundrad och vn med personer som Anders Zorn, Evert Taube och Elin Wgner. Hon krde...

T

Tommy Lindberg

2023-07-16

En riktig bladvndare! Ls den!

B

Bjrn Belfrage

2022-11-08

En bra biografi om en mrklig och modig kvinna.

L

Linda F.

2021-01-16

Vilken kvinna av sin tid, som verkar s rastls och rotls. Ngot som jag tror kan beror p att hon inte fick lska den hon ville. Vilket jobb frfattaren har gjort fr denna bok, det var ibland svrt att hnga med p vad som var artiklar och brev och vad som var sjlva boken.

Jennie Carlander

2020-07-21

K

Katarina Strid

2019-08-30

Fantastiskt berttat om en fascinerande kvinna! Otroligt att Ester Blenda varit bortglmd, s verkligen en kulturgrning av Fatima Bremmer att skriva denna bok. Mycket vlresearchat.

L

Lisa Rgdahl

2019-06-28

Fantastisk berttelse om en helt unik och vansinnigt modig kvinna

Emilia Tallberg

2019-05-14

Klart en av de bsta bckerna jag lst !

C

Camilla Callenmark

2019-04-05

Underbart inspirerande!

Emma Ghran

2019-03-05

Intressant, spnnande och tnkvrt. En skandal att denna kvinna blivit bortglmd under s mnga r. Ls!

Anna Kreissl

2019-02-24

Riktigt bra skrivet.

Henrik Johansson

2019-01-30

Spnnande och tnkvrd biografi. Om att utmana normen och vad det kostar p. Om en tid frn nstan exakt 100 r sedan. Reflekterar ver vad som i grunden har ndrat sig och i s fall om den frndringen r varaktig.

K

Karin Spman

2018-06-08

Spnnande och mycket lsvrd.

Marie Bonnevier

2018-05-15

Mycket bra bok. Vi lste den i vr lsecirkel och alla var verens om att boken var intressant och bra skriven. Gediget bakgrundsarbete o skickligt presenterat av Fatima Bremmer. Jag knde inte till Ester Blenda tidigare, vilket jag tycker r sorgligt. Men har nu lst de bcker Ester Blenda sjlv givit ut och tycker ven de r mycket lsvrda. Vilken ventyrare hon var!

Alexandra Coard

2018-04-25

Sllan lser man en biografi dr frfattaren med en sdan vrme skriver om personen ifrga utan att distansen tappas bort eller lter spekulationer fylla i luckor i kllmaterialet.

Fantastisk bok! Den levde helt klart upp till ryktet. Den grep tag, berrde och inspirerade. Tack fr denna biografi ver Ester Blenda Nordstrm.

Ewa H

2018-04-01

Ytterst fascinerande och vlskrivet om en ytterst fascinerande kvinna! Ls den.

Alexandra Werner

2018-03-18

Intressant portrtt om en bortglmd kvinnlig pionjr, men hade nskat att den grep tag mer. Har lst mnga hyllningar och lovord, kanske hade jag fr hga frvntningar. Stundtals lysande men tyvrr ofta en alltfr redovisande knsla.

En pionjr som frtjnar att bli hgkommen fr just den pionjr hon var - Wallraffare lngt innan begreppet kom till. Det borde heta att "nordstrma"! Fatima Bremmer har verkligen lyckats vcka intresse fr denna fantastiska kvinna.

A

intressant och en berttelse om en otroligt spnnande kvinna, bra flyt i berttelsen