
Sverige är ett rikt land. Trots det växer klyftorna i samhället. Varför? I Ett annat Sverige är möjligt presenteras två alternativa förklaringar till vad som krävs för att Sverige ska bli ett bättre samhälle att leva i för alla. Från ena hållet ger America Vera-Zavala sin syn på saken, ur ett socialistiskt perspektiv. Från andra hållet beskriver Johan Norberg sin syn, utifrån ett liberalt perspektiv. Ett annat Sverige är möjligt är en fristående fortsättning på Global rättvisa är möjlig från år 2001, där författarna har tittat närmare på världsfattigdomen.
Visa mer
Recensioner
2016-05-17
Betyg
Den här boken har inte en fram- och en baksida, utan två framsidor. Den ena är Johan Norbergs (liberal) och den andra är America Vera-Zavalas (socialist, eller enligt egen utsago kommunist).
Jag började med att läsa Vera-Zavalas. Jag blev inte särskilt imponerad. Hon skriver i korta drag om fördelar med "deltagande demokrati" och ger exempel på företag som, efter att deras ägare misskött dem, övertagits av arbetarna som lyckats göra dem lönsamma. Den mesta av sina ca 80 sidor använder hon dock till en tämligen tröttsam och polemisk attack mot borgare, liberaler, högern, kapitalister, begrepp som hon tycks använda som sinsemellan utbytbara benämningar på "de onda" som konspirerar för att vanligt folk ska må dåligt och bli maktlösa och för att skapa splittring och rasism i samhället. Hon säger att man inte ska döma kommunismen på grund av historien, men dömer gärna ut "högern" baserat på vissa korrupta högerregimers illdåd.
Norbergs text har en helt annan ton. Man behöver inte hålla med om alla hans slutsatser eller åsikter, men hans text är logiskt uppbyggd och för ett rationellt resonemang om individuell frihet, marknadsekonomi och statens roll och effektivitet (eller brist därpå).
Det var intressant att läsa dessa korta (var och en ca 80 sidor) politiska inlägg. Själva de ideologiska resonemangen är tidlösa, även om specifika detaljer känns lite föråldrade (boken utgavs 2006 och båda författarna refererar mycket till den tidens aktuella politik).