
Now a major documentary film Twenty-six years ago, Shin Dong-hyuk was born inside Camp 14, one of five sprawling political prisons in the mountains of North Korea. Located about 55 miles north of Pyongyang, the labor camp is a 'complete control district,' a no-exit prison where the only sentence is life. No one born in Camp 14 or in any North Korean political prison camp has escaped. No one except Shin. This is his story. A gripping, terrifying memoir with a searing sense of place, ESCAPE FROM CAMP 14 will unlock, through Shin, a dark and secret nation, taking readers to a place they have never before been allowed to go. `This is a story unlike any other? Barbara Demick, author of Nothing to Envy: Ordinary Lives in North Korea
Visa mer
Recensioner
Betyg
En fantastisk men fruktansvärd dokumentär roman om en ung man som är född och uppvuxen i ett Koreanskt arbetsläger. Shin Dong-huyk är den enda som har lyckats fly från läger 14 , i 20 år har hans liv präglats av tortyr,svält, slaveri och en kamp för att överleva.
Alla borde läsa denna bok för att bli medvetna om situationen i NordKorea.
2014-03-16
Betyg
Berättelse om levnadsvillkoren i (och flykten från) ett av nordkoreas många straffläger. Fångarna lever under förhållanden fullt jämförbara med nazitysklands koncentrationsläger, enda skillnaden är egentligen att nordkoreas läger öppnade på 50-talet och är fortfarande igång. Skrämmande läsning om en av samtidens nu pågående största brott mot mänskliga fri och rättigheter. Har man läst någon skildring från andra världskrigets läger känner man igen skildringarna av tortyr och godtyckliga avrättningar, de djurlika levnadsförhållandena, angivande av medfångar som enda sätt att klara sig själv, svält och misär.
Boken är kanske ingen berättarteknisk fullträff men behandlar ett viktigt ämne och är därför i det närmaste obligatorisk läsning.
Betyg
Koncentrationsläger förknippas i regel med andra världskriget. Men samma fasansfulla företeelser finns även idag. Nordkorea beräknas i nuläget hålla 200 000 fångar i olika arbetsläger. Att vara kritisk mot regimen är ett allvarligt brott och även "brottslingens" 2 efterlevande generationer isoleras och straffas. Av denna anledning föds Shin Dong-huyk i det beryktade och hårdbevakade läger 14. I boken Flykten från läger 14 får vi ta del av hans ofattbara livsöde som fånge och senare hans flykt och anpassning till omvärlden. Hans berättelse är den enda hittills kända inifrånskildringen från detta hårdbevakade läger där svält, våld och död är vardag.
Flykten från läger 14 är en bok alla borde läsa! Läsningen är en gastkramande upplevelse om ett fascinerande liv i en verklighet långt ifrån julbordens överflöd. En bok att läsa och minnas!
2013-03-25
Betyg
Vissa delar och speciellt citat från Shin själv är oerhört gripande och tankeväckande, men vissa delar är alldeles för sega för att det ska bli mer än en trea.
Betyg
Tyvärr inte Shin Dong-huyks egen berättelse men väl berättelsen om honom och hans flykt från Nordkoreas hårdast bevakade politiska fångläger. Journalisten Blaine Harden skriver torr faktatext, utan allt för många detaljer eller försök till analys. Historien är väldigt stark och unik, jag önskar bara att någon annan hade skrivit den och gett den mer kött, blod och känsla.
Betyg
En mycket spännande och tragisk bok om livet i ett fångläger i Nordkorea. Efter att läst den förstod jag hur lite man egentligen vet om hur det är att leva i Nordkorea. Men märkligt nog kan man se lägrens elstängsel på Google Earth. Författaren Blaine Harden hade svårt att först tro på Shins berättelse och det samma undrade även jag över. Kan det verkligen vara så att människor i dag blir så fruktansvärt illa behandlade i Nordkorea. Det känns som medeltid, för det som Shin berättar var så overkligt för mig som bor i trygga Sverige. Vad som stämmer i Shins berättelse vet dock bara han själv. Boken var mycket välskriven och välgestaltad. Det var en riktigt obehaglig med intressant läsning som gav mig mycket att tänka över. Hur olika vi människor blir behandlade beroende på var i världen vi bor.
www.kristinasimarsbokblogg.blogg.se