Erik XIV: Prakt. Drömmar. Mörker

Lindqvist, Herman

| 2014

Flag from sv

44


Erik XIV, Gustav Vasas äldste son, är nog vår mest missförstådde och baktalade kung. I dag minns vi honom kanske bara som kungen som blev galen, gifte sig med kvinnan av folket, Karin Månsdotter, blev avsatt av sina bröder samt avled av förgiftad ärtsoppa. I verkligheten var Erik XIV så mycket mer. Han var en lysande renässansfurste, bildad, begåvad, språkkunnig. Han var en skicklig musiker, kompositör och konstnär. Han gjorde vår första kända landskapsteckning. Han är den förste som kallar sig ”Majestät”, det är han som låter göra våra riksregalier och utnämner de första grevarna och friherrarna. Han hade storartade, realistiska planer för Sverige. Han ville skapa den första rent svenska armén, utan legoknektar. Han ville gräva Göta kanal, bygga vägar, utveckla näringarna och genom allianser i Europa ville han få kontroll över handeln med Ryssland. Allianserna skulle beseglas...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Engelska Väninnan

2015-01-07

Betyg

Snygg bokdesign. Tände inte helt på Erik.

Å

Åsa Andersson

2014-10-19

Betyg

Det gör ont i mig när jag läser om behandlingen av Eriv XIV. Visst vet man om historien men jag blir så ledsen, han var ju sjuk och behövde vård.
Herman Lindqvist har jag läst det mesta av och Sveriges historia och dess regenter har jag läst mycket om eftersom det är ett av mina stora intresse och denna bok är nog bland de bästa jag läst. Jag kan verkligen rekommendera boken.