When Eragon finds a polished stone in the forest, he thinks it is th e lucky discovery of a poor farm boy; perhaps it will buy his family m eat for the winter. But when the stone brings a dragon hatchling, Erag on soon realizes he has stumbled upon a legacy nearly as old as the Em pire itself. Overnight his simple life is shattered and he is thrust i nto a perilous new world of destiny, magic and power. With only an anc ient sword and the advice of an old storyteller for guidance, Eragon a nd the fledgling dragon must navigate the dangerous terrain and dark e nemies of an Empire ruled by a king whose evil knows no bounds. Can Er agon take up the mantle of the legendary Dragon Riders? The fate of th e Empire may rest in his hands...
2021-09-17
Den var en bra fantasybok och författaren fick med allting så himla bra. Eragon är första boken i serien om drakryttaren Eragon och Draken Sapira. Den handlar om att bondpojken Eragon hittar en mystisk blå sten i skogen och ur den så kläcks Sapira. Från och med det ögonblicket så befinner dem sig i livsfara på grund av den ona kungen Galbatorix. Tillsammans med Brom så ger sig Eragon ut på en farlig resa för att fly från kungen.
2015-03-04
Efter många om och men sätter jag en trea på denna bok. Tvekade dock länge, trea eller fyra? Mycket bra skriven och fängslande story, men ändå är det något som fattas. Vill läsa nästa del, men längtar inte. ...om du förstår hur jag menar.
Riktigt spännande matinéfantasy om Eragon och Saphira. Helt klart copycat av Sagan om Ringen, och grundhistorien känns så väl igen; ung man blir ovilligt hjälte i ett spel som är större än han förstår. På sin väg möter han både vänner och fiender och det är inte alltid enkelt att veta vem man kan lita på.
Välskrivet och jag sögs in i berättelsen. Nu ska jag läsa Den äldste och Brisingr också.
2012-07-07
Mycket bra! För den som älskar Fantasy är den perfekt. Svårt att släppa boken när man väl börjat läsa. Rekommenderas...Carina Niklasson
Spännande berättelse med häftiga fantasyinslag, bra miljöbeskrivningar. En mer ungdomsvänlig och lättläst motsvarighet till Tolkiens "Härskarringen". Lite klyschiga karaktärer, bitvis seg och en del gammalmodiga normer. Imponerande dock att han var så ung när han skrev boken, kanske är det också en del i att jag gillar den, och att det färgar mitt betyg. Men absolut läsvärd!
2011-04-26
Jag älskade bara den här boken eftersom den har alla de ingredienser som en bok ska ha. Spänning, Krig, Drakar m.m.
2011-03-22
110201: Fantasy är nog inte min grej....Jag är emellertid imponerad av att en tonåring skrivit boken för allt hänger faktiskt ihop på ett snyggt sätt.
Jag tyckte den var klart läsvärd. Visst var den lite naivt skriven, men jag har läst betydligt sämre böcker än så här. Faktiskt är nog detta dessutom den enda fantasy-bok där jag lätt kunnat hålla ordning på alla karaktärer och deras fantasifulla namn, utan att tänka för mycket. Själva historien är lite väl romantisk och rosa-skimrande och allt går så himla lätt och smidigt för Eragon. Hur han än bär sig åt så händer det liksom inget allvarligt. Äh, jag tyckte om den.
Från början framstod den mest som en klyschig fantastybok av en alltför Tolkien-inspirerad författare, men jag måste säga att den tog sig verkligen. Och uppföljarna, ja, det blir bara bättre och bättre!
Ja, språket är ganska enkelt, men storyn är bra, men framför allt lyckas han skriva med inlevelse och få med läsaren. Uppföljarna är lite mer avancerade och snäppet bättre enligt mig, men det är ganska naturligt att en så pass ung och oerfaren författare (visst var han runt 16 när han började skriva den? Inte för att man ska ta hänsyn till sånt, men nog är det ganska imponerande!) utvecklas och växer med sin uppgift.
Rekommenderas att läsa på orginalspråket, och undvik filmen. Den fick mig att undvika boken i många år, sorgligt nog.